promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A hepatitis C vírus felfedezéséért járt az orvosi Nobel-díj
Borítókép:  JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Két amerikai és egy brit tudós, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Michael Houghton kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Az indoklás szerint a három tudós eredményei döntő jelentőségűek voltak a hepatitis elleni küzdelemben.

A vér útján terjedő májgyulladás (hepatitis) világszerte komoly egészségi probléma, amely akár májrákot is okozhat. Két amerikai és egy brit tudós, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Michael Houghton eredményei döntő jelentőségűek voltak a betegség elleni küzdelemben, továbbá elvezettek 

egy új vírus, a hepatitis C azonosításához, és magyarázatot adtak azon krónikus májgyulladások okára, amelyeket nem a hepatitis A vagy B vírus váltott ki. Ezáltal lehetségessé vált vértesztek és új gyógyszerek kifejlesztése, egyúttal milliók életének megmentése. A felfedezésért a három tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

[[c]] 

De mi is az a hepatitis A és B? A webbeteg szócikke szerint,

„a hepatitis A vírus fertőzése a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon sokáig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével más emberekre is átterjed. Míg a hepatitis B vírus a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése: a Föld népességének mintegy 20-30 százalékában kimutatható, hogy élete során hepatitis B-fertőzésen esett át”.

Az MTI összegzése jelzi, az új vírust, vagyis a hepatitis C-t a hagyományos módszerekkel még több mint egy évtizedig nem tudták azonosítani, végül Michael Houghtonnak és munkatársainak sikerült egy fertőzött csimpánz véréből kimutatni. Charles M. Rice és kollégái továbbá a csimpánzok májába juttatott módosított vírussal igazolták, hogy hasonló változások mennek végbe az állatok szervezetében, mint a krónikus májgyulladásban szenvedő embereknél. Ez volt a perdöntő bizonyíték arra, hogy önmagában a hepatitis C okozza a vérátömlesztéssel terjedő májgyulladást azoknál az eseteknél, amelyek oka korábban nem volt ismert.

[[c2]]
    
A három kitüntetett 10 millió svéd koronán (342,2 millió forintos összegen) osztozik, az összeget egyenlő arányban osztják szét köztük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás