promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Labdát adtak az oroszlánfókáknak, a tudósokat megdöbbentette, ami utána történt
Borítókép:  Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kölykök mind máshogy viselkedtek, és ez volt a legfurcsább.

A kutatók régóta árgus szemekkel figyelik a galapagosi oroszlánfókakölykök mindennapjait. A lelkes hozzáértők arra a következtetésre jutottak, hogy a tüneményes kölykök mind különálló személyiséggel rendelkeznek

– írja a Hakai Magazine.

A felfedezés új lehetőségeket kínál a kutatásban, és segíthet ráirányítani a figyelmet a veszélyeztetett státuszú állatokra.

Az utóbbi időkben a tudományos megfigyelések nagy hangsúlyt fektetnek az állatok viselkedéskultúrájának tanulmányozására. Számos élőlény egyedeiről derült már ki, hogy igazi kis virgonc vagy épp betoji lelkek, de mindenképp egyéniségek.

Most az oroszlánfókakölykök kerültek fókuszba.

Ahhoz, hogy egy állat tudományos szempontból személyiségnek minősüljön, következetes, egyedi viselkedési fordulatokat kell produkálnia, amelyek nem magyarázhatók kor, nem vagy éppenséggel a méret alapján.

Ezek a különbségek sokat számítanak például a túlélés szempontjából.

Eugene DeRango, a németországi Bielefeld Egyetem biológusa és csapata pontosan hetvenhárom oroszlánfókakölyköt vizsgált meg. A teszt rendkívül egyszerű volt. A fókakölykök reakcióját nézték az alapján, hogy miként reagálnak egy új, ismeretlen tárgy látványára.

 A tárgy egy fluoreszkáló teniszlabda volt egy 4,5 méteres oszlop végén.  

Bizonyos kölykök mókásnak találták a helyzetet, és játékosan kezelték a szituációt, bőszen harapdálták a labdát, míg mások, a bátortalanabb lelkületűek nemes egyszerűséggel

fülüket és farkukat behúzva elmenekültek. 

Tehát ez a szimpla kísérlet prímán szemlélteti az egyedek kockázatvállalási hajlandóságát. Ez a tulajdonság konzisztens maradt akkor is, amikor ugyanazon kölykök közül néhányat bemutattak egy embernek is. A teniszlabdával merészebb kölykök kevésbé féltek az emberektől. Annak bizonyítására, hogy ezek a reakciók valóban a személyiség jelei voltak-e,

a tudósok egy évvel későbbi ismételt tesztek során megerősítették az eredményeket.  

 Sean Twiss, az angliai Durham Egyetem állat-viselkedési szakértője szerint:

„A személyiség a biodiverzitás egyik formája. Ha új kihívásokat észlelnek, mint például az idegenforgalom növekedése vagy a gyors környezeti változás, nagyobb az esély a fajok életben maradására, ha több személyiség is létezik köztük, mivel az adott populációnak az egyik része így biztos, hogy foglalkozni fog a kihívásokkal”.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás