promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az űrből is látszódott a koronavírus hatása - képek
Borítókép:  Susan Cipriano / Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hála a műholdaknak az űrből is képesek voltak dokumentálni a COVID-19 hatásait.

A NASA, az ESA (Európai Űrügynökség) és a JAXA (Japán Űrkutatási Ügynökség) pillanatképek sorozatát készítette el a COVID-19 gazdasági tevékenységekre és a szennyezésre gyakorolt hatásairól.

Így a járvány hatásai nem maradtak titokban. Például a repülőtéri és hajózási forgalom, a városok éjszakai fényei és a mezőgazdasági termelés változásai is górcső alá kerültek. A szakemberek világ minden táján lekövethették a bekövetkezett fordulatokat.

Ez igaz az üvegházhatású gázokra, a levegő és a víz minőségére vonatkozó adatokra is.

Például Kína, és kifejezetten Wuhan légszennyezettségének változása nagyon látványos volt.

Ez az átmeneti csökkenés azonban nem volt elég jelentős ahhoz, hogy normalizálja a légkörben lévő teljes szén-dioxid koncentrációt. Első blikkre úgy tűnt, hogy a szén-dioxid-kibocsátás úgy ahogy áprilisban normalizálódott Pekingben,

azonban manapság már újra felpörgőben van – sajnos.

Az űrből készített nagy felbontású képek felnagyítása során jól kivehető volt az is, hogy az egészségügyi intézményekben éjjel-nappal gőzerővel folyt a munka, így például a San Francisco Medical Center fényei a szokásosnál jobban ragyogtak a koronavírus kitörése közepette 2020 januárja és áprilisa között.

Általánosságban elmondható mindenhol a Földön,

hogy az ég megtisztult, amikor a gyárak leálltak, a gépek nem indultak el, és az emberek abbahagyták az ingázást, miközben otthoni karanténjukban rostokoltak. 

A videóban fotókon láthatjátok, hogyan tűnt el az emberiség a bolygóról:

(The Verge)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás