Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ebben az évszázadban 550 emlősfaj pusztulhat ki a Földön

Ebben az évszázadban 550 emlősfaj pusztulhat ki a Földön

Tech & Tudomány

Ebben az évszázadban 550 emlősfaj pusztulhat ki a Földön

Tech & Tudomány

Toronicza Péter - 2020.09.07. 22:22

Ha fokoznánk a természetvédelmi erőfeszítéseinket, akkor azonban több száz fajt menthetnénk meg.

Nemrég a Sussexi Egyetem kutatói egy igazán baljós listát mutattak be, ami azt taglalta, hogy az őshonos emlősök egynegyedét a kihalás veszélye fenyegeti Nagy-Britanniában. A tudósok szerint 47 őshonos emlősből 11 áll a közeli kihalás szélén, amik között olyan közismert fajok szerepelnek, mint az európai mókus, a vakond, vagy a sündisznó.

Az aggodalom nem alaptalan, mivel egy másik tudóscsoport előrejelzése szerint legalább 550 emlősfaj kihalhat ebben az évszázadban A kutatók a földtörténet korábbi kihalási hullámaiból fennmaradt fosszilis maradványok alapján számolták ki, hogy hány emlősfaj tűnhet el az évszázad végére a Földről.   

„Mindent kihalt fajjal a bolygónk természettudományának egy darabját veszítjük el”

– írták a Science Advances folyóiratban publikált tanulmányban.

A kutatók szerint az elmúlt évtizedekben kihalt emlősökért az egyik legveszélyesebb teremtmény a bolygón, vagyis az ember a felelős. Amennyiben nem sikerül visszaszorítani az emberi tevékenységet, a kihalási arány fokozatosan növekedni fog.

Tobias Andermann, a Göteborgi Egyetem tudósa, a Göteborgi Globális Biodiverzitási Központ kutatója elmondta, hogy a borzalmas forgatókönyv ellenére, több száz, akár ezer fajt is meg lehet menteni a kihalástól célzott és hatékony megőrzési stratégiákkal.

A tanulmányhoz a kutatók létrehoztak egy nagy adatbázist, amelyben a földtörténet legutóbbi kihalási hullámaiból a fosszilis maradványok adatait gyűjtötték össze. A jelenleg veszélyeztetett státuszú fajokat figyelembe véve, számítógépes szimulációval jósolták meg, hogy 2100-ra milyen arányokat ölthet a kihalás.

Modelljük szerint az elmúlt évszázadokban bekövetkezett kihalások csak a jéghegy csúcsát jelentik, a következő évtizedekben fenyegető kihalási hullámhoz képest.

Sok tudós úgy véli, amit most lépünk, az majd meghatározhatja az emberiség jövőjét is.

Borítókép: Tobias SCHWARZ / AFP

Legolvasottabb hírek