promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Találtak egy állatfajt, amely úgy ad hangot, hogy dörzsöli a saját testét – videó
Borítókép:  Youtube
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Igazi különc, de nem az űrből pottyant le, viszont a Föld csak egy kicsiny szigetén él.

Zavarbaejt, hogy nem tudod hova tenni ezt a kis torzonborz apróságot? Egyet elárulunk nem az űrből pottyant közénk. A sávos tanrek bár igazi ritkaság, nagyon is földlakó. 

A sávos tanrek fajtársaival egyetembe Madagaszkár bennszülött kisemlősei közé sorolható.

Sehol máshol a világon nem fog szembe jönni velünk tanrek. Ha el szeretnénk helyezni őket az állatvilágban, akkor a sünfélék és a cickányfélék mezsgyéjén kell keresgélnünk. A sávos tanrek mindezek mellett igen feltűnő kis jelenség. Egyrészt szokatlanul hosszú orrocskája van, másrészt pedig a fekete és sárga bundázata kölcsönöz számára exkluzív megjelenést

Na, de mivel tölti hétköznapjait egy sávos tanrek?

Igazából egyedül semmit, mivel kisebb csoportokban tengetik az időt, amolyan húszfős közösségben. Mindegyikük szeret ásni. Járataikat összekapcsolják és egy kisebb földalatti bunkert hoznak létre.

Fészkeiket mindig vízpart közelébe telepítik. Télen inaktívak, ahogy hidegebbre fordul az időjárás, hibernációs fázisba kapcsolnak.

A kis csapzott tanrekeket nem igazán kell félteni. Veszély esetén nem hátrálnak meg, felveszik a kesztyűt az ellenféllel. Ilyenkor önbizalmuk a tetőfokára hág és a fejükön lévő nagyobb tüskékkel próbálják ráhozni a frászt a rosszakaróikra. Ilyenkor meglehetősen erőszakosak és hevesek tudnak lenni, a fejüket is bevetik.

A hangulatot fokozzák és eszeveszett puffogásba kezdenek. 

Étvágyuk jó, rovarokkal táplálkoznak, nagy kedvencük a földigiliszta.

A sávos tanrek viselkedésében a legszokatlanabb tényező a társaival való kommunikációs mód.

Ez a kis borzas tanrek az egyetlen az emlősök között, aki beveti a stridulációt. Ez annyit jelent, hogy testének bizonyos részét dörzsöli meg, hangképzés céljából, ami inkább a rovarvilágban és a kígyók közt elterjedt csevegési forma.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás