Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rejtélyes jelet fogtak a Tejútrendszerből – Űrlények küldték?

Rejtélyes jelet fogtak a Tejútrendszerből – Űrlények küldték?

Tech & Tudomány

Rejtélyes jelet fogtak a Tejútrendszerből – Űrlények küldték?

Tech & Tudomány

Baranyecz János 14:14

A szakértők egy különös jelenségre lettek figyelmesek, ráadásul nem ez volt az első eset, de idáig sosem jött még ilyen közelről – ez pedig rengeteg kérdést vet fel.

A kutatók 2007 óta már többször is észleltek FRB-t, vagyis gyors rádiókitörésnek nevezett jelet, ami mindössze pár milliszekundumig tart, és azóta sem sikerült rájönniük, hogy mik ezek a jelenségek, és pontosan mi okozza őket. Egyesek szerint összeütköző fekete lyukak miatt jönnek létre, de van, aki úgy gondolja, hogy űrlények próbálnak ilyen módon kommunikálni velünk. Bármi is legyen az igazság, mindenképp érdekesnek nevezhető a dolog.

Most pedig minden eddiginél közelebbi helyről fogtak FRB-t, hiszen a Tejútrendszerben található, 2014-ben felfedezett SGR 1935+2154 nevű, 30 ezer fényévnyire lévő neutroncsillag volt elvileg a jel forrása – így kiderült, hogy a magnetárokat is érinti ez a megmagyarázhatatlan jelenség.

A 24 cikkéből az is kiderül, hogy az említett objektum hatalmas gamma- és röntgensugárzást produkált, majd jó időre elcsendesedett, de idén április végén ismét felélénkült, és egy erőteljes rádiókitörést produkált.

Ezek alapján arra következtetnek most a szakértők, hogy akár a megnetárok – vagyis az erős mágneses térrel és elektromágneses sugárzással rendelkező neutroncsillagok – is okai lehetnek az FRB-k megjelenésének, ezért tovább vizsgálódnak, hátha biztos választ találnak.

Borítókép: Illusztráció / Photo by Guillermo Ferla on Unsplash