promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha nagyon mérges vagy, csak úgy felgyulladhat a tested?
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Fikció vagy valóság a spontán emberi öngyulladás?

Már a 18. századból is van írásos bizonyíték arról, hogy emberek csak úgy, spontán meggyulladtak. Az egyik ilyen híres eset 1731-ben történt Olaszországban. Semmi nem maradt az eset után, még csontok sem.

A spontán öngyulladás amúgy azt jelenti, hogy a testünk bármiféle külső hatás nélkül egyszerűen csak lángra kap. Tehát semmi köze nincs az idegességhez.

A tudomány pedig egyelőre nem tud racionális választ találni az esetre. Bár az is igaz, hogy videós felvétel még nincs egyetlen öngyulladásról sem.

Egy másik esetben egy férfi arról számolt be, hogy sétából hazafelé tartva égést érzett a térdén, majd otthon vette észre, hogy súlyos égési sérüléseket szenvedett,

mindezt egy séta alatt.

A kanóc-effektus volt azaz elmélet, amely ideig-óráig logikus magyarázatot kínált a feltételezésekre. E szerint a testünk és a ruhánk egyvelege olyan, mint egy kifordított gyertya: ruhánk a kanóc és a zsírszövet pedig a viasz, így pedig, ha a kanóc lángra kap, és ez a láng valahogy egy apró lyukat váj a testen, akkor a zsírszövet azonnal felgyullad.

Egy disznóval el is végezték a kísérletet, a színhely azonban felgyulladt, és a tűzoltókat kellett riasztani: a lángok túl terjedelemesek voltak, és mindent magukkal vittek a tűzbe. Dr. John De Haan tűzvédelmi mérnök, a kísérlet kiötlője így legalább arra választ adott nekünk, hogy miért olyan ritkák az öngyulladásos halálnak tulajdonított esetek.

Egyszerűen azért, mert a gyulladás mindent feléget maga körül, és nem marad arra utaló nyom, hogy spontán öngyulladás történt-e.

Számtalan elmélet létezik még a spontán emberi öngyulladás magyarázatára. Ilyen volt például a 20. század elején az, hogy a gyulladásokat alkoholistákhoz kötötték. Az ő testükben felgyülemlett rengeteg alkohol kis tüzet kap egy véletlen baleset kapcsán, és már meg is történik az égés.

Ez az elmélet viszont nem kínál magyarázatot olyan esetekre, amikor az áldozat nem ivott. Ja igen, és azt elfelejtettük mondani, hogy az elmélet a viktóriánus Angliából ered.

De vannak ennél sokkal elrugaszkodottabb elméletek is. Például a dimenziós teória szerint éppen egy másik térdimenzió érintkezik a miénkkel, amikor megtörténik a spontán öngyulladás, ez megeshet, hogy pont azon a helyen, ahol az illető áll.

A leghíresebb eset amúgy 1951-re datálódik, Mary Reeser-t otthonában találták holtan, csak a lába maradt meg, minden más testrésze elégett.

Egyelőre tehát semmi bizonyíték nincs, hogy létezik-e a jelenség, csupán furcsa halálesetek sorakoznak, amelyekre nagyon nehéz választ találni, 

és hát ez egy ilyen emberi tulajdonság, hogy nem tudunk meglenni jó válaszok nélkül. A spontán öngyulladás addig is egy mítosz marad.

A Buzzfeed vonatkozó mítoszvadász különítménye látványosan járta körül a témát, megnyugatót magyarázatot azonban itt sem lelünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás