Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Meghalt Bálint gazda

Meghalt Bálint gazda

Tech & Tudomány

Meghalt Bálint gazda

Tech & Tudomány

TK 20:51

Az ország kertészmérnöke 100 éves volt.

Bálint György 1919-ben született Gyöngyösön, 1941-ben kertészmérnöki diplomát szerzett. Majd zsidó származása miatt munkaszolgálatra hívták be: előbb a mauthauseni, majd a gunskircheni koncentrációs táborba került, ahonnan egy nappal a hely felszabadulása előtt megszökött. A holokauszt során egy testvérét kivéve teljes családját kiirtották. A háború után hazatért családi birtokára, ám a kommunista hatalomátvétel után internálással fenyegették meg, és földjét elvették.

1949-ben mezőgazdasági mérnökként diplomázott a Magyar Agrártudományi Egyetemen. Több helyen dolgozott, ám az országos ismertséget az Ablak című műsor hozta meg számára, ahol ismeretterjesztő és kertészeti tanácsokkal látta el a nézőket 1981-től 2009-ig. Ennek a műsornak köszönhetően lett Bálint gazda. 

Mindemellett politikai pályája is jelentős, hiszen 1994. június 1-jén belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe; tagja lett az országos tanácsnak. 1994-1998 között országgyűlési képviselő volt. 2009-ben kilépett az SZDSZ-ből, alapító tagként részt vett a Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) megalapításában.

Rendszeresen publikált több szaklapban és a Nők Lapjában, a Családi Lapban saját rovata is volt, továbbá számos cikke, tanulmánya jelent meg természettudományi, kertészeti, mezőgazdasági és ismeretterjesztő folyóiratokban is.

Bálint gazda a koronavírus-járvány alatt sem hagyta el az otthonát. Sőt, azt is megmutatta, hogy mivel foglalatoskodott a bezártság alatt.

Június 21-én este azonban hivatalos Facebook-oldalára kikerült egy bejegyzés:

„Bálint gazda ma este csöndben elment”.

Borítókép: Bálint György, azaz az ország kertésze. Forrás: MTI/Czimbal György.