Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Interaktív honlap készül a Kárpát-medence társadalmáról

Interaktív honlap készül a Kárpát-medence társadalmáról

Tech & Tudomány

Interaktív honlap készül a Kárpát-medence társadalmáról

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 07:37

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja készíti azt az interaktív, kétnyelvű, és szabad hozzáférésű honlapot, ami a teljes Kárpát-medencei társadalom jelen állapotát fogja bemutatni.

Területileg a digitális honismereti atlasz lefedi a Kárpát-medence teljes területét, annak 17 660 települését, illetve a közvetlen – osztrák, cseh, lengyel, ukrán, moldovai, román, szerb, horvát, szlovén – szomszédságban található, mindösszesen közel 40 ezer települést. Időbeli szempontból bemutatja a társadalom (népesség, települések, életkörülmények) jelenlegi és közelmúltbeli állapotát, illetve a Trianon óta eltelt száz év folyamatait, egyes térképek pedig a 16. századig is visszamennek.

Tematikailag a projekt három nagy blokkra tagolódik, melyek a teljes társadalomföldrajzi vertikumot megjelenítik:

  • a Népesség blokk témája a népesedési múlt, népességszám-népsűrűség, természetes népmozgások, vándorlás, népesség összetétele (nem, életkor, család, háztartás, etnikum, nyelv, vallás, iskolázottság, gazdasági aktivitás-foglalkozás, társadalmi tagozódás);
  • a Település blokk vizsgálja a települési múltat, a településállományt, a városokat, Budapestet és régióját, valamint a vidéki térségeket;
  • az Életkörülmények-életminőség blokk bemutatja a humán jellemzőket, a lakás-lakókörnyezetet, a települési környezetet és a települési infrastruktúrát.

Az egyes témakörök bemutatása tér- és időbeli dimenzióban, adatállománytól függően változó területi bontásban (megye, járás, település) történik. Ennek során jól követhető, hogy a társadalom szerkezetében, a társadalmi folyamatokban milyen változások zajlottak le a korábban politikailag egységes Kárpát-medence trianoni szétdarabolása óta.

„Az online térképészeti adatbázis egyedülállóan fogja bemutatni a teljes Kárpát-medencei társadalom jelen állapotát. A csaknem 18 ezer településből álló honi mozaik összerakása, majd ebből modern térinformatikai eszközökkel interaktív atlasz létrehozása mindeddig páratlan vállalkozás, határokon átívelő ambícióval”

– áll az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat közleményében.

A projekt megvalósításán jelenleg a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban 26 kutató és projektmenedzser, külső megbízással 16 kutató és lektor, valamint több külső szolgáltató cég dolgozik. Az adatállományok egységes feldolgozása mellett tartalomfejlesztés, a kapcsolódó szellemitulajdon-védelmi jogi konstrukció megalkotása és az informatikai háttér kiépítése zajlik. A honlap bemutatóját 2020 végére vagy 2021 elejére tervezik.

Borítókép: Flickr