Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

„Gyermeknapi” tevecsikó született a Budapesti Állatkertben

„Gyermeknapi” tevecsikó született a Budapesti Állatkertben

Tech & Tudomány

„Gyermeknapi” tevecsikó született a Budapesti Állatkertben

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin - 2020.06.02. 21:01

Iringó, a Fővárosi Állat- és Növénykert tevekancája két nappal a nemzetközi gyermeknap előtt szülte meg kislányát, akinek még egyelőre nincsen neve.

Gyermekáldás volt a Fővárosi Állatkertben lakó kétpúpú tevéknél. Iringó, a tizenhárom esztendős tevekanca péntek hajnalban egy csikónak adott életet, aki néhány órán belül lábra is állt. Mivel az anyaállat nem számít tapasztaltnak, a gondozók most azt figyelik, hogy rendben megtalálja-e az emlőket. A kicsi láthatóan már keresi őket, de ilyen helyzetben előfordul, hogy a gondozóknak egy kicsit segíteniük kell a csikót, és egyszersmind az anyát is, mindkettőjüket rávezetve a szükséges teendőkre. A kicsi egyelőre még nem kapott nevet, a megfelelő név kiválasztásának módjáról az elkövetkező napokban dönt az Állatkert. A tevecsikó világra jövetelét aligha lehetett volna jobban időzíteni, hiszen két nappal a nemzetközi gyermeknap előtt született.

A tevék vemhességi ideje 13 hónap, amelynek elteltével szinte mindig egy, nagy ritkán két csikó szokott születni. Az újszülöttek általában 35 kg körüliek, a púpjuk viszont még teljesen hiányzik, hiszen nagyon megnehezítené az ellést, ha a hátukon már ebben a korban is púp lenne. A púpok helyén ilyenkor még csak kis „bőrtasakok” vannak, amelyek később tölt majd ki a púp tömegét alkotó zsírszövet.

A teve kislány mellett az elmúlt hetekben-hónapokban több más kisállat is a világra jött az Állatkertben, így a nagyközönség különösen sok cseperedő apróságot láthat. Közéjük tartoznak például a tarvarjú és a fekete hattyú fiókák, az ázsiai vadkutya kölykök, és természetesen a kistapír is.

Újdonságnak számít a nemrégiben érkezett aranyszőrű takin is, akit annak köszönhetően láthat már most a nagyközönség, hogy az elmúlt hetekben újra megindultak az európai állatkertek közötti állatszállítások. Az Ázsia szívében, hegyvidéki élőhelyeken honos takinok négy különböző típusa, faja, illetve alfaja létezik. Amelyek közül az elmúlt években a szecsuáni, illetve a mismi takint is láthatta az Állatkert közönsége az európai állatkertek szakmai együttműködése nyomán. A most érkezett hím állathoz a közeljövőben két nőstény is csatlakozik majd.

Borítókép: Bagosi Zoltán

Legolvasottabb hírek