promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
600 milliárd tonnányi jég olvadt el Grönlandon: megemelkedett a tengerszint
Borítókép:  Illusztráció / Photo by Alexander Hafemann on Unsplash
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ legnagyobb szigete tavaly nyáron brutálisan megolvadt, ez pedig az egész világra hatással van.

Grönland igaz, hogy Észak-Amerikához van közel, mégis Európához tartozik: konkrétan dán fennhatóság alatt áll. Sarkvidéki éghajlata van, és a hideg mellett jellemző rá a hatalmas jégtömeg, ami a globális felmelegedés következtében komoly veszélyben van.

A DailyMail információi szerint az előző év volt a legmelegebb a környéken, emiatt pedig kétszer annyi jégolvadás történt, mint egy 2002 óta figyelt átlagos esztendőben. A NASA és a Német Légügyi és Űrkutatási Központ mérései szerint tavaly nyáron, mindössze két hónap alatt:

nagyjából 600 milliárd tonnányi jég olvadt el Grönlandon.

Ez a felfoghatatlanul nagy mennyiség nem csupán egy átlagember számára lehet megdöbbentő, de még a tudósokat, kutatókat is meglepte, hiszen a levegő és a víztömeg hőmérsékletének folyamatos emelkedése miatt ilyen gyorsan még sosem történt hasonló eset, mióta folynak a vizsgálatok.

„Tudtuk, hogy az előző nyár kivételesen meleg volt Grönlandon, és a jégsapka összes szélét megolvasztotta, de ezek az adatok hatalmasak”

– mondta Isabella Velicogna, a Kaliforniai Egyetem tudósa.

Ez pedig nagy hatással volt az egész Földre. Ugyanis ez azt eredményezte, hogy az említett – körülbelül kilenc hét leforgása alatt – a jégolvadás miatt nagyjából:

0,25 centivel nőtt meg a tengerszint.

Ez pedig már tényleg elgondolkodtató lehet sokak számára. Ráadásul a tudósok szerint, ha így haladunk, akkor 2300-ra 0,7-1,2 méterrel lesz magasabban a vízállás, ami rengeteg ember életébe kerülhet – a megemelkedett átlaghőmérsékletről nem is beszélve.

Így érdemes mindent megtennünk a bolygónk érdekében azért, hogy ez ne következzen be!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás