promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyorsabban olvad a jég Grönlandon, 400 millió ember lehet veszélyben
Borítókép:  National Geographic
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az elmúlt harminc évben hétszer annyi jég olvadt el Grönlandon évente, mint 1990 előtt.

A kutatók 26 különálló tanulmányt elemezve vizsgálták a grönlandi jégtakaró tömegének változását az 1992 és 2018 közötti időszakban. A Nature című folyóiratban publikált eredmények szerint Grönland 3800 milliárd tonna jeget veszített 1992 óta, 10,6 milliméterrel megemelve a globális tengerszintet.

A PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon olvasható, hogy a jégolvadás üteme az évi 33 milliárd tonnáról 254 milliárd tonnára emelkedett az 1990-es évektől az elmúlt évtizedig, ami hétszeres növekedést jelent harminc év alatt.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének 2013-as előrejelzése 60 centiméterben jelöli meg a globális tengerszint-emelkedést 2100-ig, ami azt jelentené, hogy éves szinten 360 millió ember lenne kitéve a part menti áradásoknak.

A mostani mutatók szerint azonban a grönlandi jégtakaró a vártnál jóval gyorsabban olvad, vagyis inkább az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legdrasztikusabb forgatókönyvét követi, ami még plusz hét centiméternyi emelkedést jelentene.

„A globális tengerszint minden egy centiméternyi emelkedésével világszerte újabb hatmillió ember válik fenyegetetté a part menti áradásokkal szemben”

– mondta Andrew Shepherd, a Leedsi Egyetem professzora, aki szerint a grönlandi jégolvadás miatt évente 100 millióan lesznek kitéve az áradásoknak a század végére, vagyis a globális tengerszint teljes emelkedését nézve összesen 400 millióan.

A kutatók regionális klímamodelleket alkalmazva mutatták ki, hogy a jégolvadás feléért a levegő hőmérsékletének emelkedése okozta felszíni olvadás a felelős, míg a másik feléért a melegedő óceánvíz miatt intenzívebbé vált gleccsermozgás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás