promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Láttál már koromfekete szarvast? Hogy-hogy ennyire ritkák?
Borítókép:  Pinterest
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A minket körülvevő világ egyik különlegessége a melanizmus. És hogy ez mit is jelent pontosan? Most kicsomagoljuk, mint egy szülinapi ajándékot.

A melanizmus nem más, mint egy véletlenszerű genetikai rendellenesség. A legegyszerűbben az albinizmus ellentéteként írhatjuk le. Az érintett egyedekben a sötét színű pigmentek túlerőbe kerülnek. Ennek eredménye a koromfekete szőrzet, illetve a sötét bőrtónus. Létezik a hiányos melanizmus jelensége is. Ekkor a szóban forgó állat bundája egyenetlenül színeződik.

A misztikus fekete farkas

A fekete farkas egy igazán elegáns és tekintélyt parancsoló alak. Misztikum is övezi, a szürke farkas falka mélyen tisztelt tagja. A fekete bundába született ordast a beszámolók alapján jóval erősebb fizikumúnak és agresszívabbnak titulálták, mint pajtását, szürke fajtársát. A melanizmus jelenségének gyökereit a farkaskutya hibridizációjából származtatják.

Kép: Coyotes

A szomorú fekete fóka

A kúpos fókák esetében körülbelül négyszáz kölyökből lesz egy fekete fóka utód, a többi tesó a hagyományos szürke színben pompázik. Érdekes bélyeg, hogy a kúpos fókáknak a szemükben keletkező nedvesség szabályozását szolgáló könnymirigy hiányzik,

így egy fekete példány még mélabúsabb hangulatot áraszt magából.

Kép: Hiveminer

A baljós fekete macska

A melanizmus leggyakrabban a macskafélék családjában fordul elő, így a fekete párduc esetén (most) nem árulunk zsákbamacskát, és elmondjuk, hogy régebben külön fajnak gondolták,

de ez a feltételezés megdőlt. Az igazság az, hogy ez egy párduc, amelynek melanizmusa van.

A kutatások szerint amúgy leggyakrabban a leopárdok vagy a jaguárok háza körül születhet fekete utód.

Kép: Pixabay

Az elsőszámú préda

A fekete császár pingvin egyed igazi kakukktojás a szmokingot viselő társai közt, egykönnyen nem is tud elvegyülni. Pingvinként nem túl előnyös talpig feketében díszelegni, hiszen könnyebb a ragadozók prédájává válni a fehér hó birodalmában. 

Csodaszarvas

Rendkívül szokatlan megjelenést kölcsönöz a fekete szín egy szarvasnak. Az albínó, azaz a fehér szarvasnál a fekete változat sokkal ritkább, szinte csodaszámba megy. Texas környékén viszont több fekete példány él, mint a világon bárhol máshol. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás