Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A kacsacsőrű emlős brutális kínzásától még a morfium sem tud megmenteni – videó

A kacsacsőrű emlős brutális kínzásától még a morfium sem tud megmenteni – videó

Tech & Tudomány

A kacsacsőrű emlős brutális kínzásától még a morfium sem tud megmenteni – videó

Tech & Tudomány

CST 18:32

A kacsacsőrű emlős bolygónk egyik legkülönlegesebb állata. Jó, ha ismerjük, mivel komoly gondot is okozhat.

2008-ban, több mint tíz éve rántották le a leplet a tudósok a kacsacsőrű emlős titkáról. Sikerült megfejteniük az állat teljes DNS-ét, melyből az derült ki, hogy bizonyos gének rokonságot mutatnak a hüllőkkel, a madarakkal és az emlősökkel. Így nem is csoda, hogy bizarr az állat megjelenése. Amikor az első példányokat Európába hozták, annyira képtelennek tartották a kinézete után, hogy sokáig nem is hittek a létezésében.

A hatodik érzék

A kacsacsőrű emlős titkos képessége a hatodik érzéke, amelyet szuper érzékeny csőrének köszönhet. A csőr megszámlálhatatlan sokaságú sejtből épül fel, ráadásképp számtalan elektromos érzékelővel is rendelkezik, illetve nyomásérzékelővel is felvértezték. Ezeknek köszönhetően csukott szemmel is maximális precizitással érzékeli, hogy mi zajlik körülötte a víz alatt, beleértve a legapróbb lény ficánkolását is.

A méreg

További érdekesség, hogy szervezetük mérget is termel a párzási időszakban, legalábbis a hímek esetében, ami a nőstényekért folytatott harcban jön jól. De ebben az időszakban akár az emberre is komoly veszélyt jelentenek az állatok. A mérgek nem a fogakban találhatók, hanem egy üreges sarkantyúkban a hátsó lábakon, amelyet úgy belét tud vágni, hogy sebészre lesz szükség, hogy leválasszák rólad. A méreg pedig annyira erős, hogy a morfium sem enyhíti a fájdalmat.

Nincs mellbimbója

A kacsacsőrű emlősnek nincs mellbimbója. A tojásból kikelt csemetéit mégis tejjel táplálja, amit az anyaállat a hasán található emlőmirigy-csatornák által biztosít. A kis lurkók egyszerűen összenyalogatják a tejet a ráncokból és a szőrből.

Borítókép: Pixabay.com