promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az óriáshattyúk, amelyek nagyobbak voltak, mint az ember, és elefántokkal harcoltak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Több ezer éve elképesztő fenevadak népesítették be a Földet. Íme öt állatfaj a kihalt élőlények listájáról.

1. Erszényes oroszlán

Az erszényes oroszlánok Ausztrália csúcsragadozói voltak, és simán kiérdemelték az őskori világ legveszedelmesebb bestiái címet is. Ráadásul az emlősök között nekik volt a legerősebb állkapcsuk, így testtömegükhöz képest hatalmasat tudtak harapni. A pengeéles fogaik csupán arra nem voltak alkalmasak, hogy feldarabolják az elejtett prédáikat, így ezt a teendőt karmaikkal végezték. Az erszényes oroszlánok távoli rokonaik a ma élő oroszlánoknak. 

2. Minden idők legnagyobb hattyúi

A Cygnus Falconeri nevet olvasva,

gigászi méretűre nőtt bájos hattyúkat képzeljünk el.

Az óriási méret ebben az esetben többek között a háromméteres szárny-fesztávolságot takarja (címlapképünk). Súlyuk szabotálta őket a repülésben, inkább a szárazföldön tevékenykedtek. Otthonuk a mai Máltán volt. Kihalásukat feltételezhetőleg az éghajlati változások és a ragadozók megjelenése okozta.

3. Arsinoitherium

Az Arsinoitheriumok rokonsági szempontból közelebb álltak az elefántokhoz, mint a rinocéroszokhoz, hiába a megtévesztő külső. Hatalmasra nőttek, olyan két méter körülire. Hatalmas szarvaik is voltak, melyek körülbelül egy méteresre nőttek. Ráadásul az állatok szeme felett volt egy második, de jóval kisebb szarvkészlet is. Növényevő életmódot folytattak, de könnyedén megvédték magukat, ha a szükség úgy kívánta. A futás volt a legnagyobb gyengéjük, mivel meglehetősen görbe lábaik voltak.

4. Platybelond

A Platybelonodok ősi elefántok, ám igencsak furcsa fizimiskával jártak-keltek a földön. Állkapocscsontjuk meghosszabbodott, akár egy lapát, és ez a csont kikandikáló metszőfogakban végződött, melyek oly élesek voltak, mint egy kasza. Az agyarak viszont kicsik maradtak. Afrikában, a Kaukázusban és Ázsia területén is megtaláltak maradványaikat a régészek.

5. A cetek őse

A livyatan melvillei név alatt egy őscet faj rejtőzködik, de nem akármilyen cetről van szó. Ez a fosszilis faj csúcsragadozó volt, a tengerek ura és a vízben kellett megküzdenie a mindennapi betevőért a hírhedt óriásfogú cápával, a megalodonnal. A livyatan mérete tekintélyt parancsoló volt, körülbelül akkora lehetett, mint egy ma élő nagy ámbrásceté.

(Forrás: Listverse, Wikiwand)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás