promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az északiak a magyar nyelvnek is köszönhetik, hogy megnyerték a háborút
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az északi hírszerzés a déliek számára megfejthetetlen nyelven írta titkos üzeneteit. Ebben az esetben magyarul.

Az 1848-49-es szabadságharc bukása után rengeteg tiszt nem akarta letenni a fegyvert, ők külföldre emigráltak abban a reményben, hogy a jó szerencse (és persze valamiféle európai nagyhatalmi játszma), majd újra alkalmat teremt arra, hogy leporolják kardjaikat és puskájukat, és újra háborúba induljanak a Habsburgok ellen.

Többek között Kossuth Lajos körül is nyüzsgött egy elég nagy nevekből álló társaság, élükön a legyőzhetetlen komáromi erődvédővel Klapka Györggyel. Kevesen tudják, de pár hónappal a kiegyezés előtt, 1866 nyarán Észak-Magyarországra fegyveresen behatolt egy magyar katonákból álló légió, az úgynevezett Klapka-légió. 

Ekkor a Habsburgok csapatai két fronton is háborúban állnak, az olaszok és a poroszok is lekötik csapataikat. A poroszok pedig a magyarok feltüzelésével is azon vannak, hogy gyengítsék a monarchia hátországát, így Klapka vezetésével, lelkes hazafiakból megszerveznek egy kisebb sereget. Erről 1983-ban Hajdufy Miklós rendezésében film is készült.

Kossuth követői közül rengeteg korábbi szabadságharcos katona indult szerencsét próbálni Amerikába, ahol később belecsöppentek a kontinens legvéresebb háborújába, az 1861 és 1865 között tomboló vérengzésbe, az amerikai polgárháborúba. Sokan közülük Kossuth-tal együtt érkeztek az Egyesült Államokba, és nagy reményeket fűztek a kormányzó körútjához. 

1861-ben rengetgen álltak be az északiakhoz, közülük a legmagasabb rangot Sztahel-Számvald Gyula és Asbóth Sándor érte el. Perczel Miklós (Mór testvére) pedig az Unió egyik legnagyobb hőse lett, többek között hatalmas szerepet vállalt Missouri felszabadításában is.

A déliek oldalán szinte egy magyar sem vett részt a harcokban (állítólag ők is megszöktek, amint tudtak), így az északiak általában a magyar nyelvet használták rejtjelezésre a legfontosabb üzeneteknél. Magyar származású katonák híján a déliek ezeket nem is tudták megfejteni.

Filmtörténeti csemege erről az időszakról Bódy Gábor kísérleti mozija, az Amerikai anzix, amely a polgárháború utolsó napjaiban játszódik, és három magyar katonatiszt eltérő sorsát mutatja be az új hazában.

A film szalagjait úgy roncsolták meg, hogy olyan hatást érjenek el, mintha eredeti anyagokat látnánk, mintha dokumentumfilmet néznénk a 19. század közepéről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás