promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azonnal elborzadsz: itt az utolsó nyilvános lefejezés guillotine-nal – videó
Borítókép:  Pinterest / Rosalie Neal
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hatalmas közönség gyűlt össze aznap reggel, az emberek hazavitték az áldozat vérét. Szuvenírként, a zsebkendőiken.

1792. március 25-től egészen 1977. szeptember 10-ig használták a tökéletes halálosztót. Még a nagy francia forradalom idején állt csatasorba, és tízezrek vesztét okozta, közel 200 évet kellett rá várni, hogy végre nyugdíjazzák a csendes gyilkost.

Élesben először 1792. április 25-én használták, ekkor Nicolas Jackques Pellentier feje hullt a zsákba, de az eszközhöz kapcsolódik például XVI. Lajos halála is. 

1939-ben történt az utolsó nyilvános kivégzés a nyaktilóval, erről pedig felvétel is készült. A korabeli beszámolók szerint a tömeg botrányosan viselkedett, mivel tudták, hogy elég ritkán látnak ilyet, zsebkendőikkel itatták fel az áldozat vérét, hogy szuvenírként hazavihessék. A politikusok nagyon megdöbbentek e viselkedés láttán, a francia köztársasági elnök pedig azonnal betiltatta a nyilvános kivégzéseket – írja a Múltkor.

Az áldozat amúgy egy frankfurti születésű német állampolgár volt, Eugen Weidmann, aki társaival együtt Párizsban garázdálkodott, turistákat raboltak ki, majd brutális kegyetlenséggel meg is ölték őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás