promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világháború a kihalás szélére sodorta, később új életre kapott a világ legnagyobb lova
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A lovak háziasítása körülbelül 4000 éves múltra tekint vissza, és Közép-Ázsiában kezdődött. Az idők során szépen idomultak hozzánk, és hatalmas segítséget jelentettek a mindennapokban. Azért is könnyű velük, mivel nagyon intelligens és érzékeny állatok. Most közülük mutatunk be öt különleges fajtát.

Korábban már bemutattunk nektek öt különleges macsakafajtát, most következzenek a lovak.

 

Akhal Tekini

Az egyik legrégebben háziasított, és legősibb lófajta is egyben. A türkmének nagy becsben, már-már családtagként tartották egykoron lovaikat, úgy óvták őket, mint a szemük fényét. Az Akhal Tekini elszigetelődve őrizte meg vérvonalát, így semelyik más paripához sem hasonlítható. Egy finom, kecses, nyúlánk alkatú és fáradhatatlan ló. Rövid pihe-puha, finom szőr borítja testét, mely fémes fényben játszik ezüstös, más esetben aranyozott csillogással, ám leggyakrabb típusai a pej, szürke és a fakó. 

Appaloosa

A félvér Appaloosa Amerika csillagai alatt vált szilaj paripává az őslakos indiánok közreműködésével. Olasz gyökerekkel rendelkezik és a spanyol hódítókkal került az akkor még széles körben nem ismert kontinensre. Különleges védjegye, hogy a szemein egy fehér ínhártya húzódik, pont úgy mint az embereknél. Az Appaloosa természetre egy kiváltképp barátságos, szelíd, nyitott típusú ló, ezért igencsak népszerű. Díjlovaglásokon és távlovaglásokon is szép eredményeket hoz.

 

Baskír göndörszőrű ló

A Baskír göndörszőrű lovat bundájának göndör textúrája emeli ki a többi lófajta közül. A jószág sörénye és farka is loknikban végződik. Oroszországból származik, és még most is szigorú állami felügyelet alatt tenyésztik őket. Nagyon nyugodtak és békések, épp ezért remekül helytállnak terápiás kezelések segítőjeként, ráadásképp még hipoallergének is.

Falabella (miniatűr ló)

A Falabella a földkerekség legapróbb lova, így persze hihetetlenül aranyos. Magassága a legnagyobb esetben sem lépi át a 78 centimétert. A miniatűr rekorder a Little Pumpkin névre hallgató mén volt, aki mindössze 9 kilogrammot nyomott. Kedves, bájos, nyugodt teremtés a Falabella, aki gyerekek kedvence. 

Shire

A shire a lovak legnagyobbika. Hatalmas termettel, 180-195 centiméterrel és még hatalmasabb súllyal, 1 000-1 200 kilogrammal rendelkezik. Ezek ellenére egy szelíd óriás, amely imádja az emberek társaságát. Az Egyesült Királyságból eredeztethető, a 19. századból, az egykori angol csatalovaktól. A rómaiak is sokra tartották tekintetes fizikai adottságai miatt. A shire lovak számát a II. világháború drámaian sújtotta, szerencsére napjainkban újra a figyelem központjába került, és száma szépen gyarapszik.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás