promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elfogyott a víz egy indai metropoliszban, jövőre 21 városban fog
Borítókép:  AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Csennai város az első metropolisz Indiában, ahol kifogytak az édesvízből, és a környékbeli kis települések kútjaiból próbálnak utánpótlást nyerni. A helyiek azonban torlaszokkal akadályozzák ezt. Jövőre 21 indiai városban alakulhat ki hasonló vészhelyzet.

[[adv]]

Rengeteg olyan térség van a bolygónkon, ahol nem az arany vagy a gyémánt a legnagyobb kincs, ami a földben rejtőzi, hanem a víz. India több régiójában, így a Tiruvallur régióban az elmúlt hónapokban a szárazság miatt már zavargások törtek ki, több száz embert tartóztattak le. Számos településen a helyi lakosok megállították a vízszállító kocsikat, felmásztak rájuk, és kiszippantották belőlük az utolsó csepp vizet is.

Az alapvető problémát az okozza, hogy a terület legnagyobb városa, a súlyosan túlnépesedett Csennai krónikus vízhiánnyal küzd. A városnak négy nagyobb víztározója van, de mindegyik kiszáradt, a tengervízből pedig nem tudnak elegendő mennyiséget sótalanítani. Pedig a nagyjából 8,6 millió lakossal bíró metropolisznak (régi nevén Madras) a növekvő népesség miatt egyre több vízre lenne szüksége.

A környékbeli települések lakosai a fúrt kutakból nyerik a vizet, melyek magánkézben vannak, így fizetnek érte. Ám a városiak egyre nagyobb ütemben vásárolják fel a vízkészletet, amit lajtos kocsikba töltenek, onnan vonattartályokba, s viszik a városba. Az egyik környékbeli kistelepülés vezetője a newminute.com-nak elmondta, régen elég volt 25 lábnyira leásniuk, s ott volt a víz. Ma már 50 lábra kell leásni, s sokszor már ott is csak sarat találnak, vizet alig.

A Csennai körüli kisebb falvak lakói emiatt az utóbbi időben eltorlaszolták az utat a lajtos kocsik elől, volt amelyiket szétverték, ezzel próbálják megakadályozni, hogy az amúgy sem túl bőséges vízkészletüket a városba hordják. Van olyan település, ahol a városlakók ellátása miatt sorra fúrt új kutakból napi több ezer liter vizet szippantanak ki.

Az előrejelzések szerint már 2020-ban ugyanilyen súlyos vízhiánnyal fog megküzdeni 21 indiai nagyváros, köztük Delhi is. Vagyis szép lassan kifogynak az édesvízből.

A kritikus helyzet ellenére India fittyet hány a tudatos vízgyűjtésre, az esővíznek mindössze 8 százalékát próbálják tározókba gyűjteni, a szennyvíznek pedig alig 15 százalékát tisztítják, s használják fel újra.

A jelenlegi helyzetet tetézi, hogy Indiában most van az egyik monszun időszak, amikor a legtöbb eső kellene, hogy essen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás