promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vízhiány: százmilliókon segíthet a magyar találmány
Borítókép:  AFP/Arun Sankar
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Water&Soil nevű magyar cég kifejlesztett egy olyan, vízhiányt orvosló készítményt, mely javítja a talajnedvességet, növelve ezzel a föld terméképességét, és biztonságosabb vízellátást garantál.

A Föld vízkészletének vészes mértékű fogyása folyamatosan gondolkodásra készteti a szakembereket a problémát illetően. A dél-afrikai Fokvárosban, s a világ több más nagyvárosában vannak olyan időszakok, amikor a perzselő forróság miatt néhány hétre elegendő csupán a vízkészlet. A vízhiány sújtotta térségek számára jelenthet megoldást egy magyar cég, a Water&Soil Kft. talajnedvességet javító fejlesztése, mely javuló terméshozamot és biztonságosabb vízellátást ígér – százmilliók számára.

A vállalat az MTI-vel közölte, Kenyából már megkapták az engedélyt a forgalmazáshoz, most a már említett Dél-Afrikától és Kolumbiától várják. Tunéziában, Ghánában és Indiában várakozásaik szerint nemsokára szintén megkapják.

A készítmény mérsékli a párolgási veszteséget, és a levegőből is megköti a nedvességet. Ennek köszönhetően a növények kétszer hosszabb aszályt is átvészelhetnek súlyosabb károsodás nélkül, a gazdálkodások pedig az öntözővíz felét megtakaríthatják. Számítások szerint 100 ezer hektáron, 30 százalékos öntözési intenzitás mellett évente 120 millió köbméter víz, vagyis 2 millió ember éves vízfogyasztása takarítható meg. A talajkondicionáló anyag ráadásul organikus készítmény, teljes mértékben lebomlik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) februárban azt közölte, hogy a vállalat a 2016-ban 1 milliárd forintos keretösszeggel indított klímafinanszírozásból kapott támogatást, hogy afrikai országokban értékesíthesse a talajkondicionáló anyagot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás