Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Fantasztikus kincsekre bukkantak a régészek Aggtelek mélyén

Tech & Tudomány

Gaba - 2019.07.16. 13:45

Több ezer éves edényeket, ékszereket, kőbaltákat találtak régészek a Baradla-barlangban egy feltárás során. Ennél értékesebb még nem került elő Magyarország leghíresebb barlangjából.

A Kárpát-medence legösszetettebb és legkacskaringósabb mélységi régészeti lelőhelye a Baradla-barlang. Észak-Magyarországon található, az Aggteleki Nemzeti Park területén. Mivel a barlangot fejleszteni akarják, ahogy az autópályaépítések idején, úgy most is megjelentek a régészek a területen. Az ELTE Régészettudományi Intézetének kutatói a magyarmuzeumok.hu cikke szerint rendkívül régi és értékes kincseket találtak. (Fotók: magyarmuzeumok.hu)

Egy mésztufa réteg alól középső újkori, tehát mintegy 5000 éves leletek kerültek elő. Törött edényeket, rituális étkezésekkor használt tárgyakat, kőbaltákat találtak egy kisebb terem padlóján és a sziklák között. A feltárás során 3400 év körüli ékszerek is előkerültek, melyeket felajánlásként helyezhettek el a kőtömbök között az itt élők.

Ebben a barlangban ilyen méretű, ilyen gazdag leletanyagot még nem találtak a kutatók. A vizsgálatuk révén a régészek részleteset képet kaphatnak arról, az itteni emberek hogyan használták a barlangot évezredekkel ezelőtt.

Borítókép: magyarmuzeumok.hu

Legfrissebb híreink

Vissza a főoldalra.
Ő játssza majd Elvis Presley-t – erre nem számítottunk