promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fantasztikus kincsekre bukkantak a régészek Aggtelek mélyén
Borítókép:  magyarmuzeumok.hu
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Több ezer éves edényeket, ékszereket, kőbaltákat találtak régészek a Baradla-barlangban egy feltárás során. Ennél értékesebb még nem került elő Magyarország leghíresebb barlangjából.

A Kárpát-medence legösszetettebb és legkacskaringósabb mélységi régészeti lelőhelye a Baradla-barlang. Észak-Magyarországon található, az Aggteleki Nemzeti Park területén. Mivel a barlangot fejleszteni akarják, ahogy az autópályaépítések idején, úgy most is megjelentek a régészek a területen. Az ELTE Régészettudományi Intézetének kutatói a magyarmuzeumok.hu cikke szerint rendkívül régi és értékes kincseket találtak. (Fotók: magyarmuzeumok.hu)

Egy mésztufa réteg alól középső újkori, tehát mintegy 5000 éves leletek kerültek elő. Törött edényeket, rituális étkezésekkor használt tárgyakat, kőbaltákat találtak egy kisebb terem padlóján és a sziklák között. A feltárás során 3400 év körüli ékszerek is előkerültek, melyeket felajánlásként helyezhettek el a kőtömbök között az itt élők.

Ebben a barlangban ilyen méretű, ilyen gazdag leletanyagot még nem találtak a kutatók. A vizsgálatuk révén a régészek részleteset képet kaphatnak arról, az itteni emberek hogyan használták a barlangot évezredekkel ezelőtt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás