promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Útra kelt a valaha volt legnagyobb tengeri szállítóhajó – videó
Borítókép:  Xinhua
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kínából elindult Európa felé az MSC Gülzün, mely a világ eddigi legnagyobb szállítóhajója. 400 méter hosszú, és több mint 200 ezer tonna rakományt bír el. A Samsung építette, s már öt hasonló hajóra kapott megbízást. Videó!

MSC Gülzün, így hívják a világ jelenleg legnagyobb szállítóhajóját, mely július 8-án kihajózott a kínai Tiencsin kikötőjéből. Állomásai Csingtao, Sanghaj, Algeciras, Gdansk és Kalinyingrád lesznek, a végső cél pedig a rottedami kikötő. A hajó rakománya fémet, bútorokat és vegyi anyagokat tartalmaz. 

Az indulásról videó is készült.

A Gülzün méretei emberei ésszel nehezen felfoghatóak. 400 méter hosszú (ez egy átlagos futballpálya körüli futókör hossza), 61 méter széles. 225 ezer tonnát képes egyidejűleg szállítani, csaknem 24 ezer konténert lehet elhelyezni rajta az Asian Times cikke szerint.

A roppant méretű hajót a Samsung nehézipari részlege építette. A Gülzün tulajdonképpen egy okoshajó, ugyanis felszerelték a Svessellel. Ez egy okos rendszer, mely a navigációs adatok elemzésével megadja a hajónak a lehető legrövidebb, egyben legbiztonságosabb utat. (Fotó: Xinhua)

A Samsung azt mondja, hogy a közeljövőben a fosszilis energiahordózók helyett már cseppfolyós gázzal (LNG) is tudják működtetni a hajót, mely sokkal inkább környezetkímélő. A cég már öt másik hasonló méretű hajó összeszerelésére kapott megbízást, melyeket a Daewoo hajóüzemeiben fognak összerakni, az átadást pedig 2020 februárjára tervezik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás