promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megfejtették, hogy mi ütötte a titokzatos krátert a német kisvárosnál
Borítókép:  AFP/Boris Rössler
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szerencsére hajnalban robbant fel az a második világháborús gránát, mely a detonátor bomlása következtében lépett működésbe egy délnémet kisváros, Ahlbach mellett. A kráter, amit a bomba hagyott maga után, kétségtelenül szokatlan látvány a légifelvételeken.

A délnyugat-német kisváros, Ahlbach lakói mélyen aludtak, amikor vasárnap hajnali négykor óriási robbanás rázta meg a környéket. Először földrengésre gyanakodtak a helyiek, ám amikor körbejárták a települést, Ahlbach határában, a szántóföldön egy hatalmas krátert találtak. Tíz méter széles és csaknem négy méter mély volt, a CNN sőt az AFP figyelmét is felkeltette.

A rendőrség szakértőket hívott a helyszínre, akik egy egész napon át vizsgálódtak. Végül arra jutottak, hogy egy élesített gránát léphetett működésbe valamitől, melyet a második világháború idején lőttek ki. Egy 250 kilós szerkezetről van szó.

Mivel a világháború idején fontos vasúti csomópont működött a településen, ezért potenciális célpontok voltunk a bombázók és a szövetséges csapatok számára. Örüljünk neki, hogy egyetlen gazdálkodó sem volt a helyszínen a robbanáskor

- ecsetelte a városi önkormányzat szóvivője a CNN-nek. (Fotók: AFP/Boris Rössler)

A robbanás a szakemberek szerint azért következhetett be, mert az ilyen szerkezetek detonátorai idővel bomlásnak indulnak, mely működésbe hozza a robbanótöltetet.

Ami miatt eleinte titokzatosnak gondolta a sajtó a robbanást, az a robbanás ereje és a keletkezett kráter színe illetve formája volt. A légi felvételeken két körszerű képződmény látható, az egyik a mélyebb rész a robbanás centruma közelében. A másik a föld színe, mely odafentről vöröses, mindez a zöldellő szántó közepén. Egyedi látvány, annyi szent.

Ahogy hazánkban, így Németországban is rendszeresen találnak a második világháborúból hátramaradt, élesített robbanószerkezeteket a természetben és lakott településeken is. Több ezer van belőlük. 2017-ben Frankfurtban 70 ezer embert kellett kitelepíteni, amikor a hatóságok hatástalanítottak egy közel 1,4 tonnás bombát. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás