promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egymilliárd liter benzint spórolt Amerika az e-autókkal
Borítókép:  AFP/Frank Duenzl
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az USA energiaügyi minisztériuma kiszámolta, tavaly egymilliárd literrel kevesebb benzint használtak fel az amerikaiak a korábbiakhoz képest. Ez újfent csak az e-autók előretörését jelzni.

A jövő közlekedésének egyik legütősebb kérdése, hogy a fosszilis energiahordozók által hajtott járműveket milyen mértékben tudják felváltani az e-autók. Folyamatosan nő a számuk, de egyelőre elenyésző arányban használják őket az emberek a benzines és dízel kocsikhoz képest. Az USA-ban hatalmas léptékben megy a levegőszennyezés, melynek egyik pillére a mérhetetlen mennyiségű gépjármű.

Az amerikai energiaügyi minisztérium az e-mob.hu által szemlézett tanulmányában azt írja, hogy elektromos autók csak az Egyesült Államokban egymilliárd liternyi benzint spóroltak meg 2018-ban. Mellbevágónak tűnik a szám, de mégsem az: ez a teljes fogyasztásnak mindössze a 0,25 százaléka. Sőt, mivel a benzines SUV-ok, vagyis az utcai terepjárók forradalmukat élik, ez az arány még inkább csekélynek tűnik.

A tanulmány szerint ugyanakkor reményt ad, hogy a benzinfogyasztás egyre nagyobb ütemben csökken. 2018-ban a fel nem használt benzin aránya 42 százalékkal volt magasabb, mint két éve. Mivel az elektromos autók száma és az őket hajtó akkumulátorok mennyisége is stabilan nő, a Bloomberg New Energy Finance azt jósolja, hogy 2026-ban már több e-autó száguldozik majd az utakon, mint benzines vagy dízel.

Azt persze ne titkoljuk el, hogy az elektromos járgányok előállítása is szén-dioxid termeléssel jár. Nem is olyan rég írtunk egy német gazdaságkutató intézet elemzéséről, mely szerint az e-autók helyett a földgáz, hidrogén és bio-metán üzemű belsőégésű motorok gyártására kellene helyezni a hangsúlyt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás