Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Bikini-atoll: radioaktív anyagok mérgezik a Csendes-óceánt

Bikini-atoll: radioaktív anyagok mérgezik a Csendes-óceánt

Tech & Tudomány

Bikini-atoll: radioaktív anyagok mérgezik a Csendes-óceánt

Tech & Tudomány

Promotions 07:45

Az Egyesült Államok szerint nincs nagy probléma a hidegháborús kísérletek maradványaival, vagyis azzal, hogy a Csendes-óceán közepén radiokaktív anyag jut a természetbe. Az elmúlt évek kutatása szerint a lagúnák súlyosan szennyezettek. 

A Marshall-szigetek szinte a Csendes-óceán közepén helyezkednek el, a világ legbékésebb táját alkothatnák, de egész másról híresültek el. A II. világháborút követő másfél évtizedben az amerikaiak nukleáris fegyvertesztek sorozatát hajtották végre itt, lagúnákban, szárazföldön, víz alatt.

Többek között felrobbantottak egy hidrogénbombát is.

Radioaktív anyagok szennyezték az óceán északi részét is. Több mint egy évtizeddel később összegyűjtötték a szennyezett talaj egy részét az Enewetak Atollba és félméteres betonnal fedték be.

A repedések, a tengerszint emelkedése és a trópusi viharok ismét veszélyeztetni kezdték az óceánt, újabb radioaktív fenyegetést jelentenek, ráadául a szarkofágban a világ egyik legveszélyesebb anyagának számító  plutónium-239-et is raktároznak – Jack Ading Marshall-szigeteki szenátor bejelentése szerint. A National Geographic cikke alapján úgy nyilatkozott:

a természetbe szivárog a méreg. 

Az elmúlt évek kutatása szerint a lagúnák súlyosan szennyezettek, közben emelkedik a vízszint, és a Bikini- illetve Enewetak-atollból valóban radioaktív anyag jut az óceánba. 

Az Egyesült Államok szerint nincs nagy probléma. Az ENSZ nem feltétlenül gondolja így. 

Borítókép: Nukleáris kísérlet a hidegháborúban, a Csendes-óceánon (AFP)

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria