promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egymillió papucs, 400 ezer fogkefe szennyezi az utolsó paradicsomot
Borítókép:  A Kókusz-szigetek volt Ausztrália utolsó szemétmentesnek hitt paradicsoma. Íme. (AFP)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kárelhárítás még nagyobb bajt csinálna, így inkább a megelőzést javasolják a kutatók a most feltárt, elképesztő mennyiségű műanyagszemét kapcsán. Ausztrália utolsó szemétmentesnek hitt paradicsomában jártak, az Indiai-óceánon. 

A két atollból és 26 korallszigetből álló Kókusz-szigetek már az elnevezés alapján is megtestesítik a földi paradicsomot. Az Ausztráliához tartozó szigetcsoport az Indiai-óceánban található, az ötödik kontinenstől északnyugatra, 2100 kilométeres távolságban, az óceán szívéhez közel.

Azt gondolták, ez az utolsó szemétmentes ausztráliai paradicsom. Egészen mostanáig.  

A 600 fő által lakott Kókusz-szigeteken a kutatók 414 millió műanyagot találtak, illetve feltételeznek, köztük 977 ezer strandpapuccsal és -cipővel, továbbá 373 ezer fogkefével.

A távirati iroda alapján a tudósok szerint az óceáni áramlat hordja a műanyagszemetet korallszigetek partjaira, összesen 238 tonnát nyomva. 

A szemét 93 százalékát a parti homok rejti.

A homokba temetett szemét veszélyezteti a partokon élő vagy ott költő állatokat, köztük a tengeri teknősöket és a rákokat. A rejtett műanyagszemét eltakarítása viszont jelentősen felforgatná a partok életét és lehet, hogy még nagyobb károkat okozna az élővilágban. Így inkább azt akarják megértetni az emberekkel, hogy

a műanyagszennyezésnél (akárcsak a betegségeknél) a megelőzés sokkal jobb, mint a kárelhárítás.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás