promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A műanyagból épített faluban vár és börtön is van
Borítókép:  designboom.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Robert Bezeau a haszonszerzés mellett figyelemfelkeltés céljából épített egy falut műanyag szemétből Panamában. Földet vehetünk itt magunknak, s megrendelhetjük álmaink nyaralóját egy csodás szigeten.

A műanyag szemétből való építkezés hasznát már a bolygó több pontján is felismerték. Egy dél-nyugat algériai kis faluban, a sivatag közepén egy fiatal menekült srác kezdett el PET-palackokból házakat emelni. Az alap agyagos kő, s a felső rész műanyag. Salvadorban ugyancsak találni olyan kistelepülést, ahol a helyi lakosoknak nem volt pénze időtálló építőanyagra, s vizes palackokból építettek házat.

A salvadori műanyag ház (AFP/Marvin Recinos)


Nem messze innen, a szintén Közép-Amerikában található Panamában egy férfi úgy határozott, hogy egy egész falut fog felépíteni műanyag szemétből.

A kanadai vállalkozót, Robert Bezeau-t egyfelől egyre inkább aggasztotta a gigantikus mennyiségű műanyag hulladék, mely elárasztja a Földet, másrészt meglátta a hegyekben álló PET-palackok rejtette lehetőséget. A panamai Bocas del Toro nevű szépséges szigetre költözött, és nekilátott, hogy felépítse a PET-palack falut. (Fotók: Bored Panda)

A házak tartópilléreit és a főfalakat betonból öntötték ki, az összes válaszfal azonban műanyagból készült. A műanyag falu honlapja szerint bárki vásárolhat itt földdarabot – nagyjából 19 ezer dollár az ára –, s itt olyan formában építik fel a házat, ahogy a megrendelő kéri. Egy 100 négyzetméteres házhoz mintegy 14 ezer PET-palackot használnak fel.

A flaskákat egy fém keretbe pakolják be, s az egészet bevonják szigetelőanyaggal. Mivel aztán a házakat kívül-belül szépen lefestik, semmi sem látszódik abból, hogy az épület döntő hányada műanyagból van.

„Abban fogunk élni, amit fogyasztottunk, majd később elhajítottunk. Az épületek ellenállnak a földrengésnek, és a meleg klímában is hűvösek maradnak, így nincs szükség légkondira sem. A falu eképpen energiatakarékos”

– magyarázta a Bored Pandának a tulajdonos, aki kitért rá: a szigetre szinte kizárólag műanyag csomagolású termékek érkeznek, s szeméttel megpakolva térnek vissza.

Az évi közel 100 ezer idelátogató turista sem spórol a műanyaggal, így a szigetet idővel elárasztotta a hulladék. Ennek szerinte innentől vége.

Hogy érzékeltesse a mérhetetlen mennyiségű műanyagáradatot, Robert Bezeau egy négyemeletes várat is építtetett 40 ezer műanyag palackból. Több szoba, óriási ebédlő van benne, sőt mellette még egy börtönt is felhúztak, ahol a látogatók elgondolkodhatnak rajta, hogy ejtették fogságba ők maguk a Földet a szemeteléssel.

Bezeau célja a faluval, hogy ráébressze az embereket: az utaktól az öntözőrendszereken és az áruházakon át az úszómedencéig szinte mindent meg lehet építeni műanyagból. Csak akarni kell újrahasznosítani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás