promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő: egy orvoscsoport megállította az AIDS terjedését
Borítókép:  AIDS-gyorsteszt egy hesseni kutatólaborban 2018 októberében (AFP/Andreas Arnold)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Brit orvosok nyolc év alatt ezer homoszexuális páron próbáltak ki egy olyan gyógyszert, mely gátolni hivatott a HIV-vírus továbbterjedését. A betegség a terápia révén nem terjedt tovább. A kutatók hüledeznek, de elismerik, hogy működik a szer, vagyis az orvostudomány sikerrel vette fel a harcot az egyik legpusztítóbb vírussal, az AIDS-cel szemben.

Döbbenetes felfedezésre jutott egy brit orvoscsoport a HIV vírus terjedését illetően. Európaszerte nyolc éven át mintegy ezer homoszexuális férfi párt vizsgáltak meg azt követően, hogy az orvosok kifejlesztettek egy anitretrovirális, vagyis a vírus kifejlődését megakadályozó gyógyszert, a párok pedig bevették. Azt remélték, hogy a szer meg fogja gátolni a HIV-vírus továbbterjedését. A párok egyik tagja minden esetben AIDS-es volt, a másik pedig egészséges.

A kutatás során kiderült, hogy a pirulák hatottak: a párok óvszer nélkül szexeltek, de egyetlen esetben sem fertőzte meg a HIV-pozitív fél az egészségest.

Ez briliáns, fantasztikus. Gyakorlatilag megoldottuk a vírus továbbterjedésének problémáját

- így kommentálta Alison Rodger professzor, a University College London orvosa a kutatást a Guardiannek, melyet részben ő vezetett. Hozzátette, az úgynevezett ART-terápiával nullára csökkent a vírus terjedésének lehetősége. Úgy véli, most arra kell koncentrálni, hogy sokkal nagyobb tömeget vonjanak be a tesztelésbe, s a lehető leghamarabb minden HIV-fertőzött kaphasson a szerből.

Az antiretrovirális gyógyszerrel már korábban is kezeltek HIV-fertőzött betegeket, de eddig senki sem bizonyította még, hogy a vírus a gyógyszerszedés nyomán ne mutálódna vagy válna ellenállóvá a terápiával szemben.

A National Aids Trust szakemberei és amerikai szakorvosok is megerősítették a gyógyszer hatásosságát, s bár mindenki hüledezve, de elfogadta, hogy végre bebizonyosodott: az emberre veszélyes vírusok egyik legsúlyosabb típusa megállítható.

Egy 2017-es felmérés szerint jelenleg mintegy 40 millió ember küzd biztosan HIV-fertőzéssel, ám sok olyan beteg lehet, akiről az orvosok még nem állapították meg, hogy AIDS-es, pedig az.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás