Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel

Tech & Tudomány

A világ legrégebbi bombáját tárhatták fel

Tech & Tudomány

MTI 11:34

Szakértők szerint az ásatásnál talált bomba a Szung dinasztia idejéből (960-1279) származik.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint csaknem 700 éves vasból készült robbanószerkezetet tártak fel kínai régészek az ország délnyugati részén fekvő Csungking városnál. Az ásatásnál dolgozó szakértők szerint a Szung dinasztia idejéből (960-1279) származó bomba maradványai nemcsak az ország, de talán az egész világon eddig feltárt legkorábbi robbanószerkezethez tartozhattak.

A maradványok egy Szung-kori kormányzati hivatal romjai közül kerültek elő, mely a kutatók szerint egy a 13. században a mongol és a Szung-seregek között zajló háborúban fontos védelmi szerepet betöltő, Tiaojü nevű városban állt. 

Jüan Tung-san, a csungkingi kulturális örökségek intézetének igazgatóhelyettese elmondta: a vasból készült bomba az egyik legfontosabb lelet, amely Tiaojü város romjai közül előkerült. Ez a kor legfejlettebb fegyvere, ami az akkori legkorszerűbb technológia felhasználásával készült – tette hozzá.

A bombamaradvány 11 centiméter széles és 9,7 centiméter magas, 0,8 centiméter vastag héjjal rendelkezik, és egy gyújtózsinórral robbantható. Csung Sao-ji, a kínai néphadsereg hadtudományi akadémiájának kutatója elmondta: a világ legkorábbi vasból készült robbanószerkezete egy 1341-es költeményből ismert úgynevezett Vaságyú volt az ókori Kína legjelentősebb hadtudományi fejlesztése, de eddig nem létezett megbízható tárgyi bizonyíték a létezésére, ezért a mostani lelet kulcsfontosságú a hadtörténeti kutatások szempontjából.

Borítókép: ScienceStruck / Képünk illusztráció