promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudod, hogy mit tesz veled a telefonod?

Tudod, hogy mit tesz veled a telefonod?

Tech & Tudomány

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kiberzaklatás, snapchat diszmorfia, sharenting – a mobilfüggőséggel nem csupán magunkat tesszük tönkre, de szüleinkkel való viszonyunk is megromolhat. Ahogy mindenki mással való kapcsolatunk is. 

A 24.hu összefoglalót készített Zacher Gábornak a közelmúltban a Smart konferencián elmondott előadásából. Az ország első számú toxikológusa hozta a szokásos formáját, és az emberi függőség – ezúttal a mobiltelefon és az ember kapcsolata volt terítéken – különböző megközelítéseire tapintott rá, sokkoló mondatokkal.

Például olyanokkal, hogy

az emberek 25 százaléka reggel rögtön a telefonja után nyúl, 33 százaléka viszont először elmegy pisilni, aztán keresi csak meg a mobilját.

Magatokra ismertek? Nem csoda!

Egy amerikai felmérést is idézett Zacher, mely azt mutatta, hogy az ottani tinédzserkorúak 45 százaléka szinte folyamatosan online van. Itthon ez azért kevesebb, de nem sokkal, és valószínűleg nem is sokáig.

A fiatalok közel 90 százaléka használja a telefonját közvetlenül elalvás előtt, ami rosszabb alvásminőséghez és stresszhez vezethet. A folyamatos megosztott figyelem és a kevesebb alvásidő pedig hosszú távon a mindennapi teljesítményben is meglátszik.

„A magyar gyerekeknél ez egyértelműen látszik a PISA-teszteken”

– mondta Zacher.

A 14 év alatti magyarok hármadától kértek már meztelen fotót neten

A kiberzaklatás témakörét is érintette az orvos. Egy felmérést idézett, amelyből kiderült, hogy Indiában a szülők 37 százaléka tud arról, hogy a gyerekét már zaklatták a neten, de itthon is a 14 év alattiak harmadától kértek már például meztelen képet online.

(Fotó: Facebook/Dr. Zacher Gábor tisztelői)


A gyors és egyszerű internethasználat segítségével Zacher elmondása szerint ma már bárki képes felruházni magát csak az online térben létező személyiségjegyekkel, a folyamat a valóságban torzítja a személyiséget. Ez elhozza a modern ember számára a magányt: online rengeteg a barát, a való életben viszont az emberek nem tudnak kivel kommunikálni.

Zacher beszélt egy snapchat diszmorfia nevű mentális betegségről is, amely nagyjából azt jelenti, hogy

az online generációnak nevezett korosztály úgy akar kinézni, mint saját maga Snapchat-filterezett verziója, ezért pedig hajlandó kés alá is feküdni. Az amerikai plasztikai sebészek 70 százaléka találkozott már a jelenséggel.

A folyamatos online összekötöttség már a tudatalattinkba is begyűrűzött: egy kutatás szerint a kollégisták 25 százaléka sleeptextelt már, vagyis üzent valakinek teljes önkívületben, alvás közben, esetleg félálomban. Magyarul nemcsak tudatosan, ébren nyomkodjuk a telefonunkat, hanem egy természetes második kommunikációs csatornává vált már a tudatalattink számára is.

Végül Zacher a sharenting jelenségét is érintette: a fogalmat a parenting (nevelés) és a share (megosztás) szóból alkották meg. Lényege, hogy az idősebb generáció folyamatosan, gyerekei engedélye nélkül oszt meg fotókat saját gyerekeiről. Legutóbb Gwyneth Paltrownak üzent lánya Instagramon, hogy fejezze ezt be, de olvashattunk már olyan sztorikat is, hogy a gyerek beperelte szüleit az engedélye nélkül megosztott, róla készült fotók közzététele miatt.

Borítókép:  blog.underarmour.com

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás