promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lemásoltak 49 grammnyi ruhadarabot
Borítókép:  China Plus
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ legkönnyebb selyemből készült öltözékét sikerült pontosan lemásolniuk kínai kutatóknak.

A több mint kétezer éves, 49 grammnyi ruhadarabot egy nyugati Hán-dinasztia korából (Kr. e. 202.- Kr. u. 8.) származó sírban találták a közép-kínai Hunan tartományban. A hunani tartományi múzeum és a nankingi Juncsin Intézet közös kutatócsoportjának kétéves munkával sikerült egy az egyben másolatot készíteni a selyemruháról, visszaadva annak színvilágát.

A 1,6 méter hosszú, hosszú ujjú buddhista ruházat pókháló vékonyságú. Mivel ilyen könnyű, a kínai nemesek annak idején egyszerre több mint tíz darab ilyen ruhát viseltek az ünnepségeken. Amikor az öltözéket megtalálták, a kutatóknak 13 évbe tellett, hogy megfejtsék, miért ilyen leheletvékony. 

„A hernyóselyem napjainkban vastagabb, mint volt a nyugati Hán-dinasztia idején és ezért jóval nehezebb selyemszövetek készülnek. Ráadásul a selyemszövő gépek is alaposan megváltoztak azóta" - magyarázta Jan Csi-jüan, a nankingi intézet szakembere. 

Hogy elkészítsék a 49 grammos ruha pontos másolatát, a kutatók a selyemhernyó egy különleges fajtáját alkalmazták, amely képes igen könnyű selyem szövésére, és az ősi szövőgépekhez hasonló berendezéseket készítettek.

A másolat a hunani tartományi múzeumba kerül, hogy felváltsa az eredeti műkincset.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás