promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem mindennapi drónfelvétel egy becsődölt projektről
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Törökország középső részén, nagyjából félúton Isztambul és a főváros Ankara között, egy bizarr és igen ízléstelen vállalkozásba kezdtek még 2014-ben. A Burj Al Baba luxus lakás projekt keretein belül 732 ugyanolyan mini kastély megépítését tűzte ki célul a Sarot Group, amely tavaly novemberben kénytelen volt csődöt jelenteni.

Pár napja kering az interneten az a közel kilenc perces, még tavaly készült drónfelvétel, amin láthatóak a kész és félkész állapotban lévő, magukra hagyott épületek. A videón ugyan felbukkan egy-egy markoló, de valóban nem úgy tűnik, hogy lázas munka zajlana.


A világ vezető gazdasági hírügynökségének számító Bloomberg szerint a beruházó cég huszonhét millió dolláros hiányt halmozott fel és ezért volt kénytelen leállítani az építkezést. A Sarot elnöke, Mehmet Emin Yerdelen úgy véli, hogy a kialakult helyzetért a vevőik a felelősek, mert nem tudják kifizetni a lefoglalózott kastélyaikat. A problémát ugyanis nem az okozta, hogy ne lett volna vevő ezekre a cifra palotákra.

 

castillo frances2


Katarból, Bahreinből és Szaúd-Arábiából is érkeztek megrendelők, akiknek kifejezett kívánsága volt, hogy a villák a franciaországi Loire menti kastélyokra hasonlítsanak.

Kívülről mindegyik épület egyforma, három emeletet, toronyokat és Disney logóra hajazó megjelenést terveztek nekik. Szauna, törökfürdő, mecset, óvoda, teniszpálya és bevásárlóközpont építése is a projekt része volt.

Áruk 400-500 ezer dollár (100-150 millió forint) körül mozog és háromszázötvenet el is adtak belőlük. Yerdelen azt reméli, hogy ha még legalább száz elkel, akkor kimásznak a slamasztikából és befejezik az (rém)álom lakóparkot.

 

 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

 

Burj Al Babas parece um conjunto de castelos saídos de contos de fadas, mas o empreendimento, situado na cidade turca de Mudurnu, transformou-se numa pequena cidade-fantasma. O projeto pretendia incluir 732 moradias, piscinas, banhos turcos, centros de saúde e beleza, um shopping e uma mesquita. Tudo para saber em viagens.sapo.pt #burjalbabas #mudurnu #viajar #sapoviagens #portalsapo

SAPO (@sapo) által megosztott bejegyzés, Jan 18., 2019, időpont: 6:35 (PST időzóna szerint)


Mudurnu, a település, amely mellé épültek a villák, korábban pályázatot adott be, hogy felkerüljön az UNESCO-világörökség listájára egyedülálló ottomán építészeti látnivalóinak és történelmi városrészének köszönhetően. Ezek után nem sok esély marad arra, hogy a pályázaton sikerrel járjanak, és ha a Burj Al Baba projekt a jelenlegi állapotában marad, akkor szegény város már csak a világ legrondább szellemlakóparkjáról lesz híres.

Az emberi hülyeség ismét határtalan volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás