promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Évek óta húzódik a Hell Energy és a Forbes közötti botrány, interjút készítettünk a gigacéggel a történtek kapcsán

Évek óta húzódik a Hell Energy és a Forbes közötti botrány, interjút készítettünk a gigacéggel a történtek kapcsán

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc

Izgalmas részleteket tudhatunk meg a felek között polgári per részleteiről.

Az utóbbi napokban felszántotta az internetet a Hell tulajdonosai és a Forbes között kirobbant botrány. Megkerestük a Hell Energy-t és feltettünk nekik néhány kérdést, hogy jobban átláthassuk, pontosan mi vezetett az évek óta tartó, fel-fellángoló ellentéthez. A Forbes idén is cikk formájában megírta a leggazdagabb magyarok listáját, melybe külön kérésük ellenére ismét szerepeltek a Hell Hungary tulajdonosai, akik nem csak a cikk tartalmát, hanem annak bulváros tartalmát is kritizálták.

Cikkünkben most a Hell és a Forbes között húzódó jogvitáról lesz szó. Lássuk az első kérdést: Pontosan mit értettetek bulvár stílus alatt?

 A sajtóközleményünkben említett bulvár stílus alatt azt értjük, hogy a Forbes magazin cikkében személyeskedő kommentárokat alkalmazott, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül az üzleti tevékenységhez A cikket olyan megjegyzésekkel egészítették ki, amelyek inkább szenzációhajhász, bulvár jellegű hangvételűek, mintsem tényeken alapuló szakmai megközelítést tükröznének. Ilyen volt például ez a rész: "Kevésbé izgalmas, mint amennyire rejtőzködnek."

A problémát egy leggazdagabb magyarokról szóló cikk okozta. Erről is kérdeztünk: Történt bármilyen egyeztetés a Forbes részéről veletek? 

A Forbes a cikk megjelenése előtt tájékoztatta a magánszemélyeket a cikk szerkesztésének elveiről, a becslés módszertanáról és az adatkezelés részleteiről. A tulajdonosok érdemi válaszukban többször jelezték, hogy nem értenek egyet az alkalmazott számítás eredményeként kimutatott értékekkel, azokat megalapozatlannak tekintik. Ezen túlmenően a tulajdonosok arra is felhívták a kiadó figyelmét, hogy a 2019-es ideiglenes intézkedés álláspontjuk szerint jelenleg is hatályban van, ezért ne kövessenek el jogsértést azzal, hogy megjelentetik az írást.

Ennek ellenére a Forbes magazin legfrissebb számában megjelent a cikk, melynek ráadásul tartalma számos olyan állítást tartalmaz, amely nem felel meg a valóságnak, így többek között az állami támogatások összege sem. A HELL ENERGY Magyarország Kft. alapítása óta 118,1 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre, aminek összesen 10,04 %-a volt állami támogatás.

Mi miatt pattant ki ez az egész ügy, illetve mennyire ment bele az újság a Barabás testvérek magánéletébe? 

A HELL ENERGY magánszemély tulajdonosai évek óta jogvitában állnak a Mediarey Zrt-vel, a Forbes magazin kiadójával annak érdekében, hogy a magánszemélyek magánszférájához, személyes adatainak védelméhez fűződő jogi keretek tisztázva legyenek. A Forbes magazin és a magánszemélyek közötti, különböző fórumok előtt zajló jogviták széleskörű és szerteágazó kérdéséket vetnek fel, ezekben várnak a felek megoldásra bírósági döntések révén.

A magánszemélyek és a Forbes közötti polgári per évek óta zajlik, és a jogvita elbírálása 2024. februárjában csupán az elsőfokú, nem jogerős ítélet megszületéséig jutott el. Ennek a pernek az első lépése volt az a 2019-es ideiglenes intézkedés, amelyben a bíróság eltiltotta a Forbes magazin kiadóját mindenfajta adatkezeléstől az érintett magánszemélyek (és nem a cégek) vonatkozásában, beleértve bármilyen sajtóközlést is.

A polgári perről további részleteket is megtudhattunk.

A magánszemélyek álláspontja szerint ez az ideiglenes intézkedés a per jogerős elbírálásáig hatályban van, vagyis a Forbes szerkesztősége nem jelentethetne meg olyan tartalmat, amelyben a magánszemélyekre vonatkozóan bármilyen személyes adat szerepel. Erre a tilalomra tekintet nélkül mégis szerepelnek a Forbes magazinban a magánszemély tulajdonosok személyes adatai. A tulajdonosok magán és családi életük nyugalmának, az intimszférájuknak a megőrzését szeretnék, ezt képviselik valamennyi sajtószerv felé és ennek érdekében használják fel a rendelkezésükre álló jogi lehetőségeket az illetékes hatóság, bíróság előtt.

Feltett szándékuk annak tisztázása, hogy a sajtószerveknek milyen körülmények között és hogyan kell tiszteletben tartaniuk a magánszférájuk határait, beleértve a magánszemélyekre vonatkozó személyes adatok kezelését. Számukra a magánszféra, a személyes adataik védelme hatalmas értékkel bíró jogosultság, amelynek korlátait elfogadják, amennyiben azt jogerős ítéletben egyértelműen meghatározza a bíróság.

A megjelent cikk/cikkek egészét, vagy bizonyos részleteit kifogásoltátok? 

Tekintettel arra, hogy a tulajdonosok álláspontja szerint a cikk a személyes adataikkal nem jelenhetett volna meg, így egyrészt annak egészét, másrészt annak valótlan állításit kifejezetten sérelmesnek tartják a cikkhez társított személyeskedő, bulvár stílusú kommentárokkal egyetemben.