promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Erőset mondott Zelenszkij, elárulta, mi a kurszki támadás célja

Erőset mondott Zelenszkij, elárulta, mi a kurszki támadás célja

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Az ukrán elnök tiszta vizet öntött a pohárba. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy kijevi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Kurszk térségében végrehajtott hadműveletet "megelőző jelleggel" indították. Céljuk az volt, hogy megakadályozzák az orosz csapatokat Harkiv és Szumi városok elfoglalásában. Az elnök későbbi nyilatkozataiban arról számolt be, hogy az ukrán erők egyre nagyobb területeket foglalnak el Kurszk régiójában, és mélyebbre hatolnak Oroszországba. Zelenszkij szerint csapataik három kilométert haladtak előre, és további két települést is ellenőrzésük alá vontak.

Az elnök beszédében hangsúlyozta, hogy Ukrajna célja az ország területi integritásának visszaállítása, és felszólította az orosz megszállókat, hogy vonuljanak ki Ukrajnából. A Kurszkban végrehajtott katonai művelet kapcsán Zelenszkij kiemelte, hogy annak célja a Szumi városának védelme volt, amit az oroszok meg akartak támadni. A művelet megelőző jellegű volt, hogy megakadályozzák az orosz csapatok előrenyomulását, és elkerüljék a város elfoglalását.

Zelenszkij nyilatkozatait azután tette, hogy egy orosz légicsapás következtében egy brit biztonsági tanácsadó, Ryan Evans, meghalt Kramatorszkban. Evans, aki korábban katona volt, épp egy hotelben tartózkodott, amikor az épületet találat érte. Az incidens során további hat ember megsérült, közülük négyen a Reuters hírügynökség munkatársai voltak. Ketten közülük súlyos állapotban kórházba kerültek. A Reuters közölte, hogy további részleteket próbálnak kideríteni a támadásról, és támogatást nyújtanak a sérülteknek és családtagjaiknak.

Az ukrán hatóságok szerint az oroszok folyamatosan ágyúzzák Szumi régióját az oroszországi Kurszkból. Az Ukrajna különböző részeit, beleértve az északi, keleti és déli területeket, érő támadásokban legalább négy ember életét vesztette, és 37-en megsebesültek. Az ukránok eredeti terve, miszerint Kurszk régiójában egy ütközőzónát hozzanak létre az ukrajnai támadások megakadályozására, eddig nem vált teljes mértékben sikeressé.

forrás: Euronews