promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Fura dolgot állít a magyar himnuszról egy amerikai lap, sértésnek is vehetjük

Fura dolgot állít a magyar himnuszról egy amerikai lap, sértésnek is vehetjük

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A Daily Kos nevű magazin elemezte a világ himnuszait, és nem túl jó kategóriába sorolta a magyarok nemzeti énekét.

A himnuszok a nemzeti identitás, a hazaszeretet, a történelmi események vagy a vallásos hit kifejeződései. A nemzeti himnuszok az ország történelmi eseményeire vagy hőseire utalnak, az adott közösség vagy nemzet számára központi jelentőségűek, és közösen éneklik ünnepi alkalmakkor.

Ha máskor nem, a sportesemények végén hallhatunk a megszokottnál vidámabb, élettelibb hangulatot sugárzó himnuszt. Ezek tele vannak pozitív üzenetekkel, az ország szépségét, a nép optimizmusát, a jövő iránti reményt hangsúlyozzák. 

Az olasz nemzeti himnusz energikus, dinamikus és optimista hangvételű. A dallama gyors tempójú és lendületes, ami a hazafias büszkeséget és az egység érzését fejezi ki. 

A mexikói himnusz egyes részei harciasabbak, vannak benne optimista és diadalmas elemek is, különösen a zenei feldolgozásban. 

Nicaragua himnusza az egyik legrövidebb a világon, és az egyik legbékésebb hangvételű is egyben. Nyugodt, optimista, vidám, a szöveg pedig az ország szépségét és békéjét ünnepli.

A japán himnusz dallama is lassú és ünnepélyes, de a szövege nem szomorú, inkább egyszerű és optimista, ami a császári uralom hosszú fennmaradását és a békét kívánja. 

A Daily Kos nevű online magazinban nemrég megjelent egy cikk, amelyben a himnuszokat elemzik. Az írás a magyar himnuszt is felvette a listára, de az ünnepélyesség helyett a nyomasztó érzelmeket találta meg benne. 

„Nehéz lenne nyomasztóbbat kitalálni…mi a büszke ellentéte? Magyarország himnusza”

– olvasható a rövidke elemzésben.

Azt is megjegyzi a szerző, hogy a szöveg alapján a magyar néplélekben tudatosulni látszik, hogy minden háborút elvesztett, sírnak az árvák és „ez a hely a nyomorúság pokla”.

Kár lenne tagadni, hiszen tény, hogy a magyar himnusz szövege kifejezetten melankolikus és fohászkodó, Isten áldását és irgalmát kéri a nemzet számára. A szöveg a nemzet múltbeli szenvedéseiről és megpróbáltatásairól szól, ráadásul a dallam is komor, lassú.

Persze ki mondja meg, hogy milyennek KELL lennie egy himnusznak? Az albán himnusz is erősen hazafias, de a szöveg hangvétele legalább annyira melankolikus, mint a miénk, felidézve az ország hosszú szabadságharcát és szenvedéseit.

A portugál himnusz is a nemzet fájdalmáról szól

A portugál himnusz, a Portoguesa dallama felfelé ívelő és harcias, a szöveg ismerete nélkül optimistának tűnhet, ám valójában nemzeti fájdalmat fogalmaz meg. Különösen az 1890-es brit ultimátum okozta keserűségről szól, ami sárba tiporta a portugálok büszkeségét. 

Nagy-Britannia ultimátumot adott Portugáliának 1890-ben, hogy vonja vissza csapatait azokról az afrikai területekről, melyekre a brit birodalom is szemet vetett. Ma ez Zambia, Zimbabwe és Malawi. A brit kormány katonai konfliktussal fenyegetett, ha Portugália nem tesz eleget a követeléseknek, így a katonailag és gazdaságilag gyengébb délnyugat-európai ország kénytelen volt elfogadni az ultimátumot. Ez hozzájárult a monarchia iránti bizalom megrendüléséhez, ami végül a portugál királyság bukásához és az 1910-es forradalomhoz vezetett, nagyrészt erről szól a portugál himnusz is: