promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Sötét alak jelent meg az ágyam fölött, sikítani és mozdulni sem tudtam, csak vártam a rémségek végét

Sötét alak jelent meg az ágyam fölött, sikítani és mozdulni sem tudtam, csak vártam a rémségek végét

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Láttam valamit, amit sosem szerettem volna, bár képtelenségnek tűnik, van rá magyarázat.

Mindannyian átéltünk már nyomasztó rémálmokat, melyekből felébredve hirtelen nem tudtuk, hogy már a valóságban vagyunk. Ennél egy fokkal rosszabb, amikor mozdulni sem tudunk, hiszen bár az agyunk már „felkapcsolt”, a testünk még nem. Hogy mennyire félelmetes ez, arról az alábbi olvasói beszámoló árulkodik, sovány vigasz, hogy legalább van rá magyarázat, alább arról is szót ejtünk!

„Zaklatott hetem volt és nehezen aludtam el az előző napokban. Próbálkoztam természetes teákkal, citromfűvel, macskagyökérrel, de nem igazán hatottak. Egyvalami segített, amikor már elértem a mélypontot és állva elaludtam volna, akkor kidőltem. A pillanatra sem emlékszem, amikor beájultam, annyira kimerült voltam. Világosban aludtam el, ruhában, úgy, ahogy voltam, aztán egyszer csak arra eszméltem, hogy csak a tévé piros jelzőfényét látom, és a kinti utcai lámpa világít be a szoba sarkába.”

„A következő pillanatban azt éreztem, hogy nem tudok megmozdulni, iszonyatosan ijesztő volt, ezzel együtt pedig egy árnyat láttam a szoba világosabb sarkából terjedni felém. Próbáltam segítségért kiáltani, de nem ment, kapálózni, de a testem mintha nem akart volna engedelmeskedni. Félelmemben becsuktam a szemem, a következő pillanatban pedig már reggel volt. Iszonyatosan kimerülten ébredtem, és próbáltam utánaolvasni, hogy mi lehetett ez az egész. Valószínűleg alvási paralízisem volt”

– írta.

De mi az az alvási paralízis?

Habár a szakirodalom szerint ártalmatlan, de nagyon is ijesztő „élmény” lehet, amit rengetegen átélnek életük során. Stressz, rendszertelen alvás, vagy alváshiány is kiválthatja. A jelenség az álom és az ébrenlét határán éri az embert, és az alvás REM fázisában – amit az ébrenléthez közeli agyi aktivitás jellemez – fordul elő. Ilyenkor az izmok átmenetileg megbénulnak, hogy megakadályozzák a test akaratlan mozgását alvás közben.

Az alvási paralízis akkor lép fel, amikor az agyunk ugyan már felébredt, a testünk többi része azonban még nem. Ennek következtében az egyén képtelen mozogni vagy beszélni, ami erős szorongást, félelmet válthat ki. Gyakran hallucinációk is társulnak hozzá, például árnyalakok vagy fenyegető jelenések érzékelése. Szakemberek szerint a rendszeres alvási szokások kialakításával és a stressz csökkentésével jelentősen csökkenthető a kialakulásának esélye.