promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Japán a közelgő Nagaszaki atomtámadás megemlékezéssel nagyon felbőszítette az amerikaiakat, radikális döntést hoztak

Japán a közelgő Nagaszaki atomtámadás megemlékezéssel nagyon felbőszítette az amerikaiakat, radikális döntést hoztak

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A döntéssel még a G7-országok tiltakozását is sikerült elérniük, de nem változtatnak rajta.

A nagaszaki atomtámadás 79. évfordulójának mai pénteki megemlékezését megelőzően jelentős diplomáciai viták alakultak ki Japán és a G7-országok között Izrael meghívásának kérdése kapcsán. A japán szervezők döntése szerint Izrael nem kapott meghívást az eseményre, aminek indoklásaként a lehetséges biztonsági kockázatokat és az Izrael-ellenes tüntetések veszélyét jelölték meg. Szuzuki Siro, Nagaszaki polgármestere hangsúlyozta, hogy a megemlékezés célja az áldozatok tisztelete, nem pedig a politikai feszültségek növelése.

A G7-országok, köztük az Egyesült Államok is, éles kritikával illették Japán döntését. Szerintük Izrael kizárása a megemlékezésről a közel-keleti ország megítélését Oroszország és Fehéroroszország szintjére süllyesztené, amelyeket már harmadik éve zárnak ki az eseményről az ukrajnai háború miatt. A G7 tagjai jelezték, hogy Izrael távolmaradása esetén nehezen lenne kivitelezhető magas szintű diplomáciai részvételük az eseményen, és azóta már jelezték is, hogy távol maradnak az eseménytől, így például az atombombát 1945-ben ledobó Egyesült Államok sem lesz ott a legmagasabb szinten.

A japán hatóságok azonban hajthatatlanok maradtak. Szuzuki polgármester kijelentette, hogy a döntés végleges, és céljuk a megemlékezés méltóságának megőrzése. A polgármester hozzátette, hogy a ceremóniának az áldozatok emlékére és a túlélőkre kell összpontosítania, nem pedig a politikai ellentétekre.

A viták ellenére Nagaszaki vezetése kiemelte, hogy remélik, az esemény zökkenőmentesen zajlik majd le, különös figyelmet fordítva a még élő túlélőkre, akik már nagyon idős korukra való tekintettel is különleges bánásmódot érdemelnek. Szuzuki polgármester elmondta, hogy bár tiszteletben tartja a kritikusok véleményét, nem kívánja veszélyeztetni a megemlékezés békés lebonyolítását, még akkor sem, ha ezzel diplomáciai feszültségeket kelt.

Az eset mutatja, hogy a világszerte tapasztalható politikai feszültségek mennyire befolyásolhatják a nemzetközi megemlékezéseket és diplomáciai kapcsolatokat. A Nagaszaki megemlékezés Izrael kizárásával kapcsolatos döntése és annak következményei jól tükrözik a jelenlegi nemzetközi politikai helyzetet, ahol egy ország megítélése és diplomáciai szerepe gyakran szoros összefüggésben áll a világ más részein zajló eseményekkel.

forrás: CBSNews