promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Példátlan gazdasági válság előtt állhatunk, a szakértők megkongatták a vészharangot

Példátlan gazdasági válság előtt állhatunk, a szakértők megkongatták a vészharangot

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A 2008-as válsághoz hasonló van formálódóban a piacokon.

Ha a Wall Street legnagyobb bankjának, a JP Morgannek az elemzői szavaiból kiindulunk, akkor komoly pénzügyi világválság küszöbén állunk, amelynek jelei már megjelennek a tőzsdéken. A koronavírus-járvány óta a gazdaság eleve nem nagyon tudta összeszedni magát, most pedig további veszélyek állnak fent.

Bonyolultabban

A JP Morgan elemzői az úgynevezett „carry trade” üzletek miatt aggódnak nagyon, véleményük szerint ez az oka elsődlegesen az elmúlt idők piaci feszültségéért. A carry trade lényege a következő: egy alacsony kamatlábú ország devizájának gyakorlatilag kölcsönvesszük, majd ezt egy olyan ország devizájába fektetjük, ami magasabb kamatlábbal rendelkezik.

Ezzel, hogy olyan pénzügyi eszközöket vásárolunk, ahol magasabb kamatok vannak, nagyobb hasznot is lehet szerezni egy-egy befektetésen. Az elmúlt időszak során pedig a japán jen volt az a valuta, amit a befektetők erre a célra kölcsönvettek, azonban a Japán Központi Bank döntése a feje tetejére állította a piacokat.

A japánok ugyanis a múlt héten, az elmúlt 17 évben mindössze másodjára emelték meg a jegybanki alapkamatot, ami miatt a befektetők elkezdtek megszabadulni azoktól befektetésektől, amiket jenből vásároltak. Ezek főként magasabb kockázatú, dollárban denominált pénzeszközök, az alapkamat emelkedés miatt viszont a pénzkölcsön költsége is megemelkedett, így már nem akkora vagy nincs haszon.

A váltási ráta változása, illetve az eszközök értékének csökkenése miatt sokan veszteségeket szenvedtek el, a befektetési alapok dollármilliárdokat vesztettek ezeken az üzleteken. Arindam Sandilja, a JP Morgan globális FX stratégiájának vezetője pedig a Bloombergnek elárulta, hogy messze még a baj vége:

„Még messze nincs vége. A spekulátorok körében még csak a carry trade-ek 50-60 százalékától szabadultak meg”

Magyarul

A lényeg, hogy a japán jen kárára számos spekuláció történt az alacsony alapkamatok miatt és ezzel, hogy a japánok megemelték a kamatot, nagy riadalmat okoztak a piacon, mert mindenki azzal számolt, hogy a kamatok alacsonyan maradnak. A nagy eladási hullám pedig komoly veszteségeket okoz, gyakorlatilag mindenütt, a pánikeffektus pedig könnyen beüt.

Az ázsiai piacok zuhanása pedig rémületes, a 2008-as gazdasági válság idejénél is súlyosabb csökkenéseket lehet tapasztalni. Ez miatt pedig joggal felmerül a kérdés: vajon 2008-nál is súlyosabb válság van a nyakunkon? Sajnos fennáll a veszélye, egyelőre úgy tűnik, hogy nagy a káosz és csak várni tudunk, hogy vajon stabilizálódik-e a helyzet.

Ha az ázsiai tőzsde összeomlásáról néznél videót, kattints ide:

Forrás: Daily Express, CNBC