promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kiakadt a magyar sztár az olimpiai közvetítés miatt: az egyik országban megalázó módon mutatják be a női sportolókat

Kiakadt a magyar sztár az olimpiai közvetítés miatt: az egyik országban megalázó módon mutatják be a női sportolókat

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Értetlenül áll a világ, élő adásban mutatják így a párizsi olimpia sportolóit. 

Most amikor a világ szeme a párizsi olimpiai játékokra figyel, remekül kijönnek a kulturális különbségek a világ különböző részei között, ami ahol ennyire sokféle nemzet jön össze, elkerülhetetlen.

Az arab-muszlim világban sajátságosak a televíziós tudósítások a világ legnagyobb sporteseményéről: a sportközvetítéseken gyakran cenzúrázzák a női testeket, fekete kockákkal vagy más módszerekkel kitakarva azokat a televízió képernyőjén. Ez a jelenség jól tükrözi az iszlám világ kulturális és vallási normáit, amelyek gyakran szigorúan szabályozzák a nők megjelenését a nyilvánosság előtt.

Az ilyen jellegű cenzúra nem új keletű, és számos példa található rá különböző országokban. Az iszlám világ sok országában a nőknek szigorú öltözködési szabályokat kell követniük, amelyeket a televíziós közvetítésekben is érvényesítenek. Az olyan sportesemények, mint az olimpiai játékok vagy nemzetközi futballbajnokságok, ahol a női sportolók ruházata gyakran sportos és testhez simuló, különösen érintettek ebben a tekintetben.

A cenzúra módja országonként változhat. Például Szaúd-Arábiában és Iránban a női sportolók képeit gyakran teljesen elhomályosítják vagy fekete kockákkal takarják ki. Iránban a női sportolók testét sokszor úgy cenzúrázzák, hogy csak az arcuk látható, míg más országokban az egész testük el van takarva.

Az arab világban a cenzúra gyakorlata a vallási és kulturális értékek védelmét szolgálja. Az iszlám tanítások szerint a nőknek szerényen kell öltözködniük és viselkedniük, hogy megőrizzék méltóságukat és tiszteletüket. Ez a felfogás a nyilvános megjelenésre is kiterjed, így a televíziós közvetítésekben is igyekeznek biztosítani, hogy a nők öltözéke megfeleljen ezeknek a normáknak.

A közösségi médiában gyakran felbukkanó videók és képek is szemléltetik ezt a jelenséget, itthon például Lakatos Márk adott hangot véleményének.

Őrület, nem?

Csillagszórók! Igazából nem akarok semmilyen kultúra felett ítélkezni, inkább csak elgondolkodtam azon, hogy milyen kultúra az, ami az emberi testet annyira elfogadhatatlannak tartja, hogy kitakarja, betakarja, eltakarja. A másik érdekes kérdés, hogy van-e különbség a férfi és a női test között? Milyen civilizáció az, ami a női testet effektíve kiiktatja a láthatóságból? Ami a női testet elfogadhatatlannak tartja valamilyen okból. Ez vajon milyen együttélést, milyen társadalmi berendezkedést eredményez? Mindenféle ítélkezés nélkül én hiszek abban, hogy az emberi test nem arra teremtetett, hogy azt eltakarják, kicenzúrázzák. A test természetes, a meztelenség is természetes kellene, hogy legyen. Minden, ami ez ellen megy, az valamilyen hatalmi ideológia érdekében történő testkorlátozás. Ti mit gondoltok erről? A videón: olimpiai közvetítés az Arab TV-n

Posted by Lakatos Márk on Wednesday, July 31, 2024

A sportközvetítések során alkalmazott cenzúra gyakran felháborodást vált ki a nyugati világban, ahol a nők sportban való részvétele és megjelenése sokkal szabadabb és kevésbé korlátozott. Az ilyen jellegű cenzúra azonban az arab-muszlim országok kulturális identitásának és vallási meggyőződésének szerves része