promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli hír - Irán Szijjártó Péterrel üzente meg Izraelnek, hogy megtámadja, eközben az orosz védelmi miniszter Teheránba, amerikai kollégája Izraelbe érkezett

Rendkívüli hír - Irán Szijjártó Péterrel üzente meg Izraelnek, hogy megtámadja, eközben az orosz védelmi miniszter Teheránba, amerikai kollégája Izraelbe érkezett

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Izraeli lap írta meg, a további eszkaláció beláthatatlan következményekkel járhat, roppant nyugtalanító hírek érkeztek a Közel-Keletről.

Az izraeli külügyminiszter, Jiszráel Kac közlése szerint Irán tájékoztatta Izraelt, hogy támadást tervez ellene. A The Jerusalem Post jelentése alapján intenzív diplomáciai erőfeszítések zajlanak annak érdekében, hogy elkerüljék a közvetlen háborút Izrael és Irán között.

Az iráni külügyminiszter, Ali Bageri üzenetét Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közvetítette izraeli kollégájának, mivel Irán és Izrael között nincs közvetlen diplomáciai kapcsolat. A magyar külügyminiszter a közösségi oldalán is megosztotta a hírt:

Az iráni tévé közben közzétett egy figyelmeztetést is, miközben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Teheránba érkezett, hogy tárgyaljon az iráni elnökkel, Maszúd Peszeszkiannal. A helyzet tovább súlyosbodott a Hezbollah által végrehajtott dróntámadásokkal Izrael északi részén, ahol már két halottról és több tűzesetről számoltak be.

A közel-keleti konfliktus további súlyosbodását jelzi, hogy a Hezbollah vezetői bosszút esküdtek a Hamász és a Hezbollah magas rangú vezetőinek meggyilkolása miatt. Az orosz biztonsági tanács titkára, Szergej Sojgu, szintén elítélte a gyilkosságokat, és figyelmeztetett a lehetséges következményekre.

Az Egyesült Államok álláspontja szerint támadás esetén megvédi Izraelt. Jonathan Finer, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint az USA és Izrael minden lehetséges kimenetelre felkészül, de a fő cél a konfliktus csillapítása. Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke korábban arról beszélt, hogy közel állnak a Hamász megsemmisítéséhez, bár a Hamász továbbra is képes hatékony támadásokra.

A közel-keleti feszültségek fokozódása Jordániát is elővigyázatossági intézkedések bevezetésére késztette. Az ország arra kérte a repülőterein leszálló légitársaságokat, hogy 45 percnyi tartalék üzemanyagot vigyenek magukkal, mivel több légitársaság is kerüli az iráni és libanoni légteret.

Az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken, tájékoztatta a G7-országokat, hogy Irán és a Hezbollah már hétfőn támadást indíthat Izrael ellen, és diplomáciai nyomásgyakorlásra kérte őket. Blinken szerint nem lehet tudni a támadás pontos időpontját, de az elkövetkező 24-48 órában várható. Az USA védelmi okokból erősítette meg katonai jelenlétét a régióban, és igyekszik csökkenteni az eszkaláció esélyét.

Az a világpolitikai helyzet, amelyben Izrael áll szemben Iránnal, és esetlegesen az oroszok és az amerikaik is Izrael illetve Irán mellé állnak egy közvetlen fegyveres konfliktus esetén, igen könnyen válhat harmadik világháborúvá, amelyre az interneten már igen sokan figyelmeztettek, többek közöt a "BRICS News" nevű X-csatorna.

Idén már Izraelben volt nagyon forró a helyzet, amikor Irán nagyszabású rakétatámadás indított Izrael ellen, ám azt a regionális és NATO szövetségeseik segítségével elhárította Izrael, de a mostani egy nagyobb volumenű konfliktusnak tűnik, főleg, hogy azóta is szinte mindennaposak voltak a villongások a Közel-Keleten.

forrás: Reuters, Jerusalem Post