promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bejött a szlovákok húzása, Ukrajna enged Ficoéknak, a magyar kormány Ursula von der Leyen közvetítésére vár

Bejött a szlovákok húzása, Ukrajna enged Ficoéknak, a magyar kormány Ursula von der Leyen közvetítésére vár

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottságnak kell közvetítenie Magyarország és Ukrajna között, sürgette őket.

Ukrajna garantálja az olajtranzitot a szankciók alá nem eső cégek számára és kész együttműködni Szlovákiával az EU társulási megállapodása alapján – közölte Roman Andarak, ukrán energiaügyi miniszterhelyettes. Robert Fico szlovák miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy a Slovnaft olajfinomító leállítja az Ukrajnába irányuló gázolajexportot, ha nem újul meg az orosz olaj szállítása Ukrajnán keresztül.

A konfliktus gyökere, hogy Ukrajna szankciókat vezetett be a Lukoil ellen, megakadályozva a cég olajának szállítását szlovák és magyar finomítókba. Andarak azonban hangsúlyozta, hogy Ukrajna kész megoldani a problémákat, ha Szlovákia aktiválja az EU társulási megállapodásának megfelelő mechanizmusát, amit eddig még nem tettek meg.

Szlovákia és Magyarország együttesen az Ukrajnába irányuló gázolajszállítások mintegy 10 százalékát biztosítja. Fico a telefonbeszélgetések után figyelmeztetett, hogy ha Ukrajna nem állítja le az olajexport korlátozását, a Slovnaft leállítja a gázolajexportot Ukrajnába. Eközben Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is sürgette az Európai Bizottság beavatkozását. Szerinte Brüsszelnek egyértelművé kell tennie, hogy nem ők kérték Kijevtől az olajszállítás tiltását, és ha igen, miért nem léptek még az ügyben.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter zsarolásnak nevezte Ukrajna lépését, és emlékeztetett, hogy Magyarország segít az ukrán menekülteknek és energiát is szállít Ukrajnának, ezért elfogadhatatlan a korlátozás.

A konfliktus megoldása érdekében mindkét ország az Európai Bizottság közvetítését kérte, és remélik, hogy a helyzet hamarosan rendeződik, elkerülve az esetleges üzemanyaghiányt.