promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A szlovákok elkezdték: Ficoék nagyon megfenyegették Ukrajnát, Orbán is csatlakozik hozzá?

A szlovákok elkezdték: Ficoék nagyon megfenyegették Ukrajnát, Orbán is csatlakozik hozzá?

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Szlovákia nem teketóriázott, nem áldoz fel mindent Ukrajna érdekében, kőkemény lépést lengettek be, ha nem változtatnak az ukránok a hozzáállásukon. 

A magyar gazdaságot is érintő jelentős esemény történt: amennyiben a következő napokban nem újul meg az orosz kőolaj Ukrajnán keresztül történő szállítása, a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító leállíthatja az Ukrajnába irányuló gázolajexportot – jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök. Az ukrán miniszterelnökkel, Denisz Smihallal és az ukrán nagykövettel folytatott tárgyalások után Fico nyomatékosan kijelentette, hogy Ukrajna exportkorlátozó intézkedései súlyos következményekkel járhatnak Szlovákia és Magyarország számára is.

A szlovák kormányfő hangsúlyozta, hogy Ukrajna intézkedései nemcsak Szlovákiának és Magyarországnak, hanem saját magának is ártanak. A tranzitkorlátozás miatt Szlovákia és Magyarország nem jut hozzá az orosz kőolajhoz, amely alapvető fontosságú a régió energiaellátása szempontjából. A Slovnaft finomító nem tud gázolajat exportálni Ukrajnába, amely az ottani szükségletek 10%-át fedezi. Ez komoly gondot okozhat az ukrán gazdaságnak is, amely jelenleg is számos kihívással néz szembe.

Robert Fico hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetért nem Oroszország, hanem Ukrajna a felelős. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök döntött úgy július 24-én, hogy a Lukoil társaságot szankciós listára helyezi, amely korlátozza az orosz kőolaj tranzitját. Ez a lépés érintette a szlovák és a magyar kőolajellátást is, amelyek szoros kapcsolatban állnak az orosz energiaszállításokkal.

A szlovák miniszterelnök a pozsonyi ukrán nagykövettel folytatott beszélgetés során kifejtette, hogy a szlovák közvélemény rosszul értékeli Kijev döntését, amely az orosz kőolajszállítás korlátozására irányul. Fico világossá tette, hogy Szlovákia békepárti álláspontot képvisel az ukrajnai konfliktusban, és nem támogatja egy új „vasfüggöny” kialakítását az Európai Unió és Oroszország között. Hozzátette, hogy amennyiben az EU ki akar kerülni az Egyesült Államok „totális befolyása alól”, gondolkodnia kell az Oroszországgal való együttműködésen.

„Elutasítom, hogy olyan vitákban vegyek részt, amelyek arról szólnak, hogy a tojás vagy a tyúk volt-e először, és arra akarok összpontosítani, ami a lényeg, vagyis, hogy hiányzik a kőolajunk egy része”

– mondta Robert Fico. Hozzátette:

„A külföldi érdekeket előnyben részesítő liberális és progresszív politikusoktól eltérően a szlovák kormány számára az ország lakosainak érdekei az elsők.”

A magyar gazdaság számára is kulcsfontosságú, hogy az orosz kőolaj szállítása helyreálljon, különben súlyos gazdasági és energiaellátási problémák léphetnek fel. Magyarország tranzitútvonalának lezárása is jelentős hatással van az ország energiapolitikájára. Fico kijelentései és az Ukrajnával folytatott tárgyalások eredményei komoly hatással lehetnek a közép-európai régió gazdasági stabilitására és energiaellátására.

forrás: Euromaidan Press