promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az Anna-bál tragikusan elhunyt királynőjéről senki se beszél, teljesen feledésbe merült Kriszta feketesorsú Hamupipőke-története

Az Anna-bál tragikusan elhunyt királynőjéről senki se beszél, teljesen feledésbe merült Kriszta feketesorsú Hamupipőke-története

Borítókép:  Facebook/Anna Grand Hotel
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Szomorú tragédia árnyékolja be lassan 200 éve az Anna-bált.

Jövőre lesz 200 éve, hogy megrendezték az első Anna-bált, és bár csak most ért véget az idei esemény, a szervezők bizonyára nagyban készülnek már a jubileumi rendezvényre, ami a szokottnál is nagyobb szabású és nívósabb lehet. A 199. Anna-bál királynője egy helybeli, balatonfüredi elsőbálozó, Soós Kriszta Szonja lett, ebben az évben érettségizett le.

A 18 éves lány nem sokkal fiatalabb, mint az első bálkirálynő, akit 20 éves korában, 1825 júliusában koronáztak meg.

Az Anna-bál mindig is egy patinás esemény volt, ami 2022-ben bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is. A rendezvényt már a kezdetek óta hatalmas lakossági és médiafigyelem övezi, így aztán nem csoda, hogy a párizsi olimpia mellett most minden az Anna-bál körül forog a magyar médiában. De sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az első Anna-bál fényét milyen szomorú tragédia árnyékolta be.

Maga a rendezvény elnevezése Szentgyörgyi Fülöp János nevéhez fűződik, ugyanis az ő lánya tiszteletére tartották az első bált. Érdekesség, hogy ő is Krisztina volt, mint az idei bálkirálynő, de az öt keresztneve közül az Annát választották, mikor elnevezték a bált.

A tragikus sorsú bálkirálynő történetét egyre inkább elfelejtik az emberek, mert manapság már csak annyira foglalkoznak az Anna-bállal, amíg tart, és csak azokkal a szereplőkkel, akiknek éppen a fejére teszik a koronát. Pedig Szentgyörgyi Horváth Kriszta tragédiáját nem szabadna hagyni feledésbe merülni - akár igaz, akár nem.

A legenda szerint ugyanis a 20 éves nő a bálon ismerkedett meg nagy szerelmével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, akivel nem sokkal később össze is házasodtak. Amolyan Hamupipőke-sztori volt az övék, mert egy bálon ismerkedtek meg, rögtön szerelembe estek egymással, aztán össze is kötötték az életüket. Sajnos mégsem lett happy end az ő történetüknek a vége, az első bálkirálynő 1826-ban meghalt, aztán később a házaspár közös gyermeke, Ernesztin is elhunyt 7 éves korában.

A gyászoló férj és édesapa, az addigra altábornaggyá vált Kiss Ernőt 1849. október 6-án végezték ki az aradi vértanúkkal együtt az aradi várban.

Az Anna-bált a tragikus szerelem és a rossz ómennek is tekinthető történet ellenére, azóta is minden évben megtartják az Anna-bált, mégpedig az Anna-naphoz legközelebbi hétvégén.