promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Skóciában egy vihar után világszenzációs ókori lelet bukkant elő, a világon máshol ilyet nem láttak, idősebb a piramisoknál

Skóciában egy vihar után világszenzációs ókori lelet bukkant elő, a világon máshol ilyet nem láttak, idősebb a piramisoknál

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Több mint 5000 éves, a semmiből kerültek elő a monumentális, titokzatos épületek. 

174 évvel ezelőtt egy hatalmas vihar pusztított Észak-Skóciában, amely különös felfedezést hozott a felszínre. A föld alól előbukkant egy tökéletesen megőrzött neolitikus falu, amely idősebb, mint a piramisok, és még bútorai is érintetlenek maradtak. Ez a hely Skara Brae, egy kőből épült település az Orkney-szigetek legnagyobb szigetén, Mainland szigetén található, Skócia északi részén.

Skara Brae települése nyolc, földbe süllyesztett, kőből épült házból áll. A település lakói időszámításunk előtt 3180-tól i. e. 2500-ig éltek itt, és ez a kőkorszaki település kivételes bepillantást nyújt a neolitikus korszak embereinek mindennapi életébe. A vihar következtében előkerült falut azonnal régészeti kutatások célpontjává tették, és a feltárások során lenyűgöző leletek kerültek napvilágra.

A házak mindegyike hasonló elrendezésű: központi térrel és beépített bútorokkal, például ágyakkal, szekrényekkel és tárolóhelyekkel rendelkeztek. A falakat kőlapokkal borították, és a padlót sima kövekkel burkolták. Az épületek közötti járatok is kőlapokkal voltak kirakva, ami a település fejlettségi szintjét tükrözi.

Skara Brae különlegessége nem csak abban rejlik, hogy ilyen jól megőrződött, hanem abban is, hogy rengeteg tárgyi lelet került elő, amelyek sokat elárulnak a korabeli emberek életmódjáról. Találtak például kőeszközöket, kerámiákat, valamint különböző dísztárgyakat is, amelyek a mindennapi élet eszközei voltak.

A település lakói mezőgazdasággal foglalkoztak, állatokat tartottak, halásztak és vadásztak. Ételkészítéshez és fűtéshez tüzet használtak, és bizonyítékok vannak arra, hogy társadalmi szervezettséggel és közösségi élettel rendelkeztek. Az itt élők művészi érzékenységét is mutatják a talált dísztárgyak és faragványok, amelyek a mindennapi életük részei voltak.

A Skara Brae-i település felfedezése azóta is folyamatos kutatások tárgya, és a régészek szerint még sok titkot rejthet a föld alatt. Ez a neolitikus falu nem csak a skót történelem, hanem az emberi civilizáció fejlődésének egyik kiemelkedő bizonyítéka is. Skara Brae ma UNESCO világörökségi helyszín, és látogatók ezrei keresik fel évente, hogy megcsodálják a több ezer éves kőből épült falut, amely az idő viharai ellenére is fennmaradt.