promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A Neptunuszon túl létezik egy nagyon nehéz objektum, lehet, hogy megvan a kilencedik bolygó

A Neptunuszon túl létezik egy nagyon nehéz objektum, lehet, hogy megvan a kilencedik bolygó

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Nagyon régóta keresik már a csillagászok.

Az elmúlt években egyre több bizonyíték került elő arra vonatkozóan, hogy a Neptunuszon túl egy kilencedik bolygó, az úgynevezett "Planet Nine" létezhet. Ez az égitest jelentős hatással lehet a Naprendszer külső részére, és a tudósok régóta kutatják jelenlétét.

Az egyik legérdekesebb felfedezés a CNEOS14 meteorittal kapcsolatos, amelynek pályája szokatlan egybeeséseket mutatott a Planet Nine hipotetikus helyzetével. A kutatók szimulációi szerint a meteor akár egy rejtett, nagy tömegű objektum hatására is eltérülhetett, ami erősen utalhat a kilencedik bolygó létezésére.

A Planet Nine koncepciója először 2016-ban merült fel, amikor Konstantin Batygin és Mike Brown csillagászok észlelték, hogy a Kuiper-övben lévő objektumok pályája rendkívüli módon összhangban van egy feltételezett nagy bolygó gravitációs hatásával. Az újabb kutatások és szimulációk tovább erősítették ezt az elképzelést, bár még mindig nincs közvetlen bizonyíték az égitest létezésére.

A Planet Nine feltételezett pályája rendkívül hosszú és elliptikus, ami megnehezíti az észlelését. A legújabb számítások szerint tömege körülbelül tízszerese lehet a Földének, és pályája a Naprendszer legtávolabbi részeit is elérheti. Ennek ellenére a kutatók reménykednek, hogy a Vera Rubin Obszervatórium új módszerekkel és eszközökkel fogja folytatni a keresést, amint 2025-ben megkezdi működését​.

Érdemes megemlíteni, hogy a Planet Nine kutatása nem csak tudományos érdekesség. Megértése segíthet a Naprendszer kialakulásának és dinamikájának jobb megértésében, valamint a bolygókeletkezés folyamatainak feltárásában. A kutatók továbbra is számos megfigyelést és szimulációt végeznek, hogy pontosabban meghatározzák a bolygó helyzetét és tulajdonságait.

Bár a bizonyítékok egyelőre nem véglegesek, a Planet Nine története folytatódik, és minden új felfedezés közelebb hozza a tudományos közösséget ahhoz, hogy végre megerősítse vagy cáfolja a kilencedik bolygó létezését. Akár létezik, akár nem, a kutatás és az elméletek továbbra is inspirációt jelentenek a csillagászok és az űrkutatók számára, és új kérdéseket vetnek fel a Naprendszer határain túl​.

forrás: Phys.org