promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gázában járt önkéntesként az amerikai orvos, brutális dolgokat tapasztalt, kemény vádakat fogalmazott meg az izraeli katonákkal szemben

Gázában járt önkéntesként az amerikai orvos, brutális dolgokat tapasztalt, kemény vádakat fogalmazott meg az izraeli katonákkal szemben

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A férfi még sosem látott hasonlót, pedig rengeteg helyen önkénteskedett már.

Dr. Mark Perlmutter, az észak-karolinai Rocky Mount városában praktizáló amerikai ortopéd és kézsebész szakorvos április végén érkezett a Gázai övezetbe, hogy önkéntesként segítse az igencsak nehéz körülmények között dolgozni kénytelen palesztin egészségügyi dolgozókat.

Hazatérte után a CBS televízió munkatársának adott interjújában megrendítő beszámolót nyújtott a tapasztalatairól. Bár már számos természeti katasztrófa és háborús övezet áldozatait látta el, a gázai borzalmak mélysége és mértéke minden eddiginél megdöbbentőbb volt számára.

Dr. Perlmutter elmondása szerint életében nem találkozott még annyi súlyosan sebesült, végtagját vesztett gyermekkel, mint a palesztin területen töltött néhány hét alatt.

„Harminc év alatt legalább negyven helyen végeztem önkéntes munkát, ott voltam az ikertornyok katasztrófájánál, földrengések helyszínein, de összességében nem tapasztaltam soha olyan mértékű szörnyűséget és vérontást civilek körében, mint a Gázában eltöltött első hetem idején”

– nyilatkozta.

Az interjúban dr. Perlmutter részletesen beszélt arról is, hogy az izraeli hadsereg minden bizonnyal szándékosan lövöldözik gyerekekre, saját szemével látott bizonyítékokat a kiskorúak elleni háborús bűncselekményekről.

Elmondása szerint olyan gyerekekkel találkozott, akiket célzott lövésekkel gyilkoltak meg, és a halálos mellkasi sérülések egyértelműen arról tanúskodtak, hogy nem véletlen találat érte őket. Március végén az Euro-Mediterranean Human Rights Monitor elnevezésű emberi jogi szervezet is megerősítette, hogy hiteles információkkal rendelkeznek 13 gyermeknek az Al-Shifa Kórház területén, illetve annak közelében történt kivégzéséről, ami egyértelműen háborús bűncselekménynek minősül.

Az izraeli hadsereg szóvivője e-mailben reagált a vádakra, kijelentve, hogy „az IDF soha a múltban nem lőtt szándékosan gyerekekre, és a jövőben sem cselekszik ilyesmit”, ugyanakkor hozzátette, hogy „a harci cselekmények közelében tartózkodni nagy kockázattal jár”.

Dr. Perlmutter az interjú során szóba hozta azokat a súlyos mentális sérüléseket is, amelyeket a szüleiket, testvéreiket elveszített gázai gyermekeknek el kell szenvedniük. 

A Gázai Egészségügyi Minisztérium legfrissebb adatai szerint a tavaly október 7-én a Hamász támadása után (amiről egyébként azóta kiderült, hogy az izraeli hadsereg az ún. Hannibál-direktívát alkalmazta, vagyis lőtte a saját polgárait, ahogy az izraeli Haaretz nevű újság megírta), majd a pusztító izraeli válaszcsapás következtében 39 090 palesztin vesztette életét, akik közül 16 ezer gyermek, és a sebesültek száma 90 147, valamint további 11 ezer személy hollétéről nincsenek pontos információk, feltehetően a szétbombázott épületek romjai temették őket maguk alá.

A palesztin halálos áldozatok többsége nő és gyermek. Az övezetben súlyos éhínség uralkodik, és pusztító járványok kitörése fenyeget. A nyolc és fél hónapja zajló háború közel kétmillió embert kényszerített lakhelyének elhagyására, akik többsége az övezet déli részén található Rafah városában keresett menedéket, ahol azonban szintén nem érezhetik magukat biztonságban.

forrás: PalestinChronicle