promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Putyin szóvivőjén keresztül ijesztő dolgot üzent hazánknak, sosem látott válság jöhet Magyarországon Ukrajna döntése miatt?

Putyin szóvivőjén keresztül ijesztő dolgot üzent hazánknak, sosem látott válság jöhet Magyarországon Ukrajna döntése miatt?

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint nagyon kritikus három nap jön.

Az orosz Lukoil olajszállításainak ukrajnai blokkolása komoly válságot jelent, különösen Magyarország és Szlovákia számára, amelyeket ez a lépés súlyosan érinthet. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerint az ukrán döntés politikai természetű, és nincs lehetőség a párbeszédre a tranzitot biztosító ukrán vállalatokkal. A Lukoil szállítások megszakítása különösen problémás Magyarország számára, ahol máris érezhető az energiaellátás hosszú távú biztonságát fenyegető hatás.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt, hangsúlyozva, hogy az ukrán intézkedések veszélyeztetik Magyarország energiaellátását. Az ukrán vezetésnek nem titkolt célja ezzel a lépéssel nyomást helyezni hazánkra (és Szlovákiára is), hogy nagyobb volumenben támogassuk az Ukrajnába történő fegyverszállításokat.

Bár Szijjártó szerint voltak kísérletek az ukrán féllel való megállapodásra, ezek eredménytelenek maradtak. Jelenleg Magyarország azon dolgozik, hogy jogi megoldást találjon a problémára és alternatív forrásokat biztosítson az orosz olaj helyett.

A helyzet megoldása érdekében Magyarország konzultációs folyamatot kezdeményezett az Európai Bizottságnál, amelynek három napja van a tárgyalások lefolytatására Ukrajnával. Amennyiben ez eredménytelen lenne, a választottbíróságnak 40 napon belül kell döntést hoznia. Az EU-Ukrajna társulási megállapodás értelmében, ha az ukrán fél továbbra is akadályozza az olajszállítást, az EU súlyos lépéseket tehet Ukrajnával szemben.

Szijjártó Péter szerint Ukrajna a Lukoilra vonatkozó lépésével egyértelműen megsérti a társulási megállapodást, amely kimondja, hogy Ukrajna nem szakíthatja meg az országon keresztülhaladó, EU felé irányuló energiaszállításokat. Az ukrán külügyminiszter ígérete ellenére, miszerint minden szállítmányt átengednek, a Lukoil esetében jogilag megtiltották a tranzitot.

A magyar külügyminiszter a sajtótájékoztatón felhívta Ukrajnát, hogy ne akadályozza a Lukoil olajszállításait Magyarország és Szlovákia irányába. Rámutatott arra is, hogy Magyarország júniusban messze a legnagyobb arányban, 42%-ban importálta a villamos energiát Ukrajnából, és Szlovákia is aktívan részt vett az európai szolidaritás jegyében a segítségnyújtásban.

A helyzet megoldása érdekében a Mol vállalattal jogi és technikai megállapodásokat dolgoznak ki. Szijjártó Péter jelezte, hogy bár átmeneti megoldásokkal sikerült stabilizálni a helyzetet, hosszú távon olyan megoldások körvonalazódnak, amelyek biztosítani tudják Magyarország és Szlovákia energiaellátását.

Az ukrán lépés "elfogadhatatlan és érthetetlen" egy olyan ország részéről, amely az uniós tagságra vágyik, mivel két uniós tagország kőolajellátását sodorja alapvető veszélybe. Magyarország és Szlovákia számára létfontosságú, hogy az energiaellátásuk biztonságban legyen, ezért minden diplomáciai és jogi eszközt bevetnek a helyzet megoldása érdekében.

forrás: Portfolio