promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Máris óriási égés a párizsi olimpia: durva szavakkal küldtek el a búsba a sportolókat a szervezők, méltatlan körülményekkel várják a versenyzőket

Máris óriási égés a párizsi olimpia: durva szavakkal küldtek el a búsba a sportolókat a szervezők, méltatlan körülményekkel várják a versenyzőket

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Komoly egészségkárosodás is lehet a versenyszám vége, ha tényleg ebben a formában rendezik meg, nem hajlandóak foglalkozni a szervezők a veszélyekkel.

A közelgő párizsi olimpia szervezői és politikusai magabiztosan állítják, hogy a Szajna folyóban megrendezendő úszóversenyekre nincs B-terv, annak ellenére, hogy a folyó vize erősen szennyezett. Az ötlet, hogy a hosszútávúszók és triatlonosok a Szajnában versenyezzenek, már önmagában is meglepő és megosztó.

Az elhatározás, hogy az olimpiai játékok során a sportolók egy ilyen szennyezett vízben versenyezzenek, egyenesen felháborító sokak számára. Az ötlet célja valószínűleg az volt, hogy valami különlegeset és emlékezeteset alkossanak, ami a párizsi olimpia sajátja lesz. Azonban a valóság az, hogy a Szajna jelenlegi állapotában egyáltalán nem alkalmas arra, hogy nemzetközi sportesemények helyszíne legyen.

A Szajnában fürdés 1923 óta tiltott, de az emberek még sokáig használták a folyót. A 2024-es párizsi olimpia szervezői most azt tervezik, hogy visszahozzák ezt a hagyományt, annak ellenére, hogy a folyó vize azóta csak romlott.

A környezetvédők és vízügyi szakemberek egyöntetűen ellenzik a tervet, mondván, hogy a folyó vize rendkívül szennyezett és veszélyes. Az 1900-as olimpián még lehetséges volt a Szajnában úszni, de azóta Párizs lakossága és a város ipara jelentősen megnőtt, ami a folyó vizének minőségét is rontotta. Az 1924-es párizsi olimpián már fedett uszodákban és medencékben rendezték az úszóversenyeket, ami egyértelmű jelzés volt arra, hogy a Szajna vize már akkor sem volt megfelelő.

Az utóbbi években több mint 80 milliárd eurót költöttek a Szajna megtisztítására, de az eredmények nem túl biztatóak. 2023-ban a hosszútávúszók Világkupa-versenyét és a triatlon előolimpiai versenyét is le kellett mondani a szennyezett víz miatt.

Az augusztusi esőzések után a víz annyira szennyezett lett, hogy a sportolókat nem engedték a vízbe. A Nemzetközi Triatlon és a Nemzetközi Úszó Szövetség ugyan megakadályozhatta volna a versenyek Szajnában történő megrendezését, de eddig nem tették meg. A politikusok, köztük Emmanuel Macron elnök, ígéretet tettek arra, hogy a víz tiszta lesz, és hogy úszni fognak a folyóban, de ezek az ígéretek eddig nem valósultak meg. A szennyezett vízben úszás komoly egészségügyi kockázatot jelent a sportolók számára, ami még mindig nem kapott megfelelő figyelmet.

A párizsi olimpiai pályázat kezdetben nem tartalmazta a Szajna versenyhelyszínként való bevonását. Az ötlet valamikor 2020 körül született meg, és csak később hozták nyilvánosságra. A folyó megtisztítására tett ígéretek ellenére a valóság az, hogy a Szajna még mindig rendkívül szennyezett. A Nemzetközi Triatlon és Úszó Szövetség döntése, hogy a sportolókat a Szajnába kényszerítik, világbotrányt okozhat.

Az elmúlt hónapokban több figyelmeztető jel is érkezett, de a szervezők továbbra is ragaszkodnak a tervükhöz. A környezetvédelmi szakértők és a sportolók biztonsága érdekében remélhetőleg még időben változtatnak az eredeti terveken, hogy elkerüljék a lehetséges katasztrófát.