promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Tragikus a hőmérséklethelyzet a magyar kórházakban: 40 fok feletti hőfok a műtőben, mintha a pokolban égnének a betegek

Tragikus a hőmérséklethelyzet a magyar kórházakban: 40 fok feletti hőfok a műtőben, mintha a pokolban égnének a betegek

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Hatalmas kánikula a kórházakban, műtétek maradnak el, a páciensek helyzete kilátástalan, elviselhetetlenül magas celsius fokok.

Sorra dőlnek meg a melegrekordok hazánkban: a hőmérséklet már-már az elviselhetetlen határt súrolja. Azonban nekünk, az utca emberének több lehetősége is van arra, hogy elviselhetőbbé tegye a mindennapokat és valamilyen enyhülést találjon a hőség ellen. Ventilátorokat szerezhetünk be, bekapcsolhatjuk a klímát, elmehetünk srandra, hidegvizes törölközőkkel hűthetjük magunkat, vagy akár naponta többször is zuhanyozhatunk. Ehetünk ihatunk hűsítő ételeket és italokat, de ezek hiányában elképzelhetetlen lenne, hogyan lehet kibírni ezt az áldatlan állapotot, ami az előrejelzések szerint ráadásul évről évre csak rosszabb lehet.

Vannak azonban olyan emberek, akiknek ebből semmit nincs lehetőségük igénybe venni, de mindennél nagyobb szükség lenne rá, hogy ne a 40 fokban üljenek: ám sajnos egyre több rémisztő beszámoló érkezik a magyar kórházakból. A Blikk magazin utánajárt, hogy mi a helyzet jelenleg a gyógyító intézményekben és több helyen bizony kiakadt a hőmérő. Pedig kiemelt fontosságú lenne ezeknek az épületeknek a hűtése: az orvosokra is rossz hatással van a meleg, képtelenség ilyen időben koncentrálni, ez eredményezte azt, hogy több intézményben leállították a műtéteket és ha nem életmentő beavatkozásról van szó, akkor szünetelnek. Nem lehetett máshogy dönteni: több helyen elromlott a klíma, a műtőkben uralkodó 40 fok pedig lehetetlenné teszi a műtétek megfelelő elvégzését.

A betegek szempontjából is tragikus a helyzet: a kórtermekben 30 fokon felüli hőmérsékletek vannak, sok beteg magatehetetlen és a gyógyszerek miatt felborult hőháztartás, valamint hogy nem tudnak szólni egy esetleges panasz esetén, még ijesztőbbé teszik a helyzetet. A megoldás azonban nem egyszerű: a legtöbb kórház áramhálózata nem bírná el azt, ha minden kórteremben klímát szerelnének fel, az egész rendszer korszerűsítése pedig nagyon megterhelő lenne anyagilag is. Többen magánemberként, vagy cégként adományoztak klímákat a kórházaknak, ám ezeket is először engedélyeztetni kell, így van ahol ez napokig, akár hosszabb ideig is eltart, míg a beszerelés összesen két napot venne igénybe.

Megszólalt egy a neve elhallgatását kérő Uzsoki kórházban dolgozó is, aki ezekben a körülményekben veszélyes mesterséges altatásban tartani a betegeket, holott ez sok esetben életmentő lehet. Itt 30-32 fok uralkodik. A Szent László kórházban sem jobb a helyzet, itt is 32 fokos a hőmérséklet, a budai Szent Margit kórházban nyitott ajtóknál és ablakoknál 31 fok van. A Péterfy Sándor utcai kórházban azonban a nagy autósforgalom miatt ez a megoldás szóba sem jöhet, itt is 30 fokon felüli a hőmérséklet.

Néhány beteg ventilátort kért a szeretteitől, ők a szerencsésebbek, mások pedig csak tehetetlenül aszalódnak a fülledt, meleg szobában, többedmagukkal együtt.