promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az egész életedet tönkreteheti, ha bóvlit veszel ebből, ne sajnáld a pénzt erre az egyszerű dologra

Az egész életedet tönkreteheti, ha bóvlit veszel ebből, ne sajnáld a pénzt erre az egyszerű dologra

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Csábítóak a filléres és látványos darabok, de ne dőljünk be nekik, később még nagyon megbánhatjuk!

Az elmúlt hetekben nem győztük hangsúlyozni, mennyire fontos a káros napsugarak elleni védekezés. Az extrém erős UV-sugárzás előbb-utóbb mindenkinél benyújtja a számlát, ám sajnos nem csak a bőrünk van veszélyben.

Legalább ennyire fontos a szemünk védelme is, hiszen az UV a látásunkat is károsíthatja, és ma már alaptartozék kell, hogy legyen a napszemüveg. Ám nagyon nem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, és nem érdemes spórolni, hiszen a szemünk világát kockáztatjuk!

A népszerű „olcsón vásárlós” appokban egymást érik a filléres napszemüvegek, melyeken persze ott virít, hogy 100 százalékos UV-védelemmel rendelkezik, ez a legtöbbször nem így van. Épp ezért fontos, hogy a napszemüveg kiválasztását követően ellenőriztessük is le a lencséjének UV-szűrő képességét. Ez persze még nem jelenti azt, hogy százezreket kell kiadni egy napszemüvegre, de célszerű nem az 500 forintosat választani.

Hogy miért fontos ez, és mit okoz az UV a szemünkkel?

UV-szűrés nélküli napszemüvegeknél több káros sugárzás éri a szemünket, mintha egyáltalán nem viselnénk, hiszen még csak nem is hunyorgunk. A szemünket érő UV-sugárzás hosszú távon fájdalommentesen vezet a látás jelentős és visszafordíthatatlan romlásához, vagy akár rosszindulatú elváltozásokhoz is. Rövid behatás során pedig fájdalmas gyulladást és erőteljes, gyors látásromlást tapasztalhatunk.

A szín is fontos!

Barna vagy borostyánszínű napszemüveg leginkább olyan tevékenységekhez ajnlott, melyek fokozott látásélességet igényelnek. Sárga vagy narancssárga darabok a közepes és gyenge fényviszonyok között ideálisak, mivel fokozzák a kontrasztot. A kék vagy lila árnyalatúak segítenek csökkenteni a vakító fényt és minimalizálják a tükröződést.

A zöld színűek javítják a színérzékelést és a kontrasztot, csökkentik a vakító fényt, és segítenek az árnyékok észlelésében is. Rózsaszín vagy piros napszemüveg szintén a kontrasztérzékelést javíthatják, emellett nyugtató hatást biztosítanak és enyhítik a szemfáradtságot. A szürke napszemüvegek semleges színérzetet biztosítanak, és a színek torzítása nélkül csökkentik az általános fényerőt, vezetés közben is ideális lehet.